Avion sleteo bez točka

Avionu kompanije "Montenegro erlajanz" na letu iz Podgorice za Rim jutros je otpao točak prilikom poletanja sa aerodroma, ali je letelica bezbedno sletela.

Izvor: B92

Petak, 27.02.2009.

11:15

Default images

Nakon jednočasovnog leta, avion sa 28 putnika bezbedno je prizemljen u Podgorici, potvrđeno je iz crnogorske kompanije. Kapetan Ivan Perić novinarimaje rekao da bezbednost putnika i posade tokom leta "ni u jednom trenutku nije bila ugrožena" jer je "avion tako dizajniran da može bez problema i sa maksimalnom težinom da normalno sleti" bez točka koji je otpao.

I na podgoričkom aerodromu i u crnogorskoj nacionalnoj kompaniji potvrdili su za B92 da je avion bezbedno sleteo, ali nisu želeli da iznesu više detalja o kakvim se tehničkim problemima radilo.

Putnici su naveli da tokom leta nije bilo panike, da ih je posada aviona sve vreme obaveštavala o čemu se radi i preduzetim merama, te da je "panika nastupila tek posle sletanja na aerodrom", gde su ih sačekale nadležne službe i brojne novinarske ekipe.

Na aerodromu su bili pripravni hitna pomoć, ekipe doma zdravlja, vatrogasna služba i policija, a KBC Podgorica je bio spreman za vanredne situacije.

Kapetan Ivan Perić je objasnio da je posle poletanja kontrola leta uočila delove točka na pisti, zbog čega je tražio vizuelnu proveru, što je učinjeno niskim preletom aviona iznad kontrolnog tornja.

"Kontrola letenja nas je obavestila da je ispravan drugi točak, što nam je omogućilo bezbedno sletanje na pistu", naveo je kapetan Perić.

Prema njegovim rečima, da nije uočeno da je točak otpao, avion bi nastavio let za Rim, jer je avion "foker 100" "Montenegro elrlajnza" dizajniran tako da može da sleti bez jednog točka.

"U avijaciji se dešava da avion sleti na destinaciju i tek nakon toga primeti da je točak otpao. Ali, s obzirom na to da smo to odmah primetili, smatrali smo da je ekonomičnije, bolje i bezbednije da se vratimo na aerodrom sa koga smo poleteli", objasnio je kapetan.

On je naveo da je avion bio ispravan, da se takvi kvarovi nisu ranije dešavali, te da bi razlog za otpadanje točka mogao da bude "zamor materijala".

Predstavnica "Montenegro erlajnza" Danijela Ivanović je na konferenciji za novinare navela da je let trajao 75 minuta zbog "poštovanja bezbednosnih procedura" u avijaciji i precizirala je da je avion to vreme proveo u vazduhu da bi potrošio određenu količinu goriva.

"Ovakav događaj se u avijaciji klasifikuje u grupu manjih nezgoda, a tačni uzroci nezgode biće naknadno utvrđeni od strane stručnih službi", dodala je Ivanovićeva.

Kompanija i njen kapetan pohvalili su rekaciju aerodromske službe, kontrole leta, policije, zdravstvene službe i naveli žaljenje zbog neprijatnosti koju su pretrpeli putnici tokom leta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: