Mesić: Bez dogovora novi Dejton

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić smatra da će, ako ne bude dogovora, biti potrebna nova međunarodna konferencija poput Dejtona za BiH.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 27.02.2009.

01:25

Default images

To će biti potrebno ukoliko predstavnici triju konstitutivnih naroda ne postignu dogovor o unutrašnjem preuređenju BiH, smatra Mesić.

Mesić, koji se nalazi u nezvaničnoj dvodnevnoj poseti BiH, smatra da BiH mora da dogradi svoj ustav kako bi postao kompatibilan onima koje imaju zemlje članice Europske unije.

Kako javljaju lokalni mediji, Mesić je podržao pregovarački proces koji su započeli predsednici vodećih hrvatskih, bošnjačkih i srpskih stranaka u BiH, Dragan Čović, Sulejman Tihić i Milorad Dodik, i upozorio da svaki dogovor mora da ima kao uslov isključenje svake mogućnosti otcepljenja od BiH.

Mogućnost sprovođenja referenduma o otcepljenju Republike Srpske, Mesić je nazvao "iluzijom". "Takav koncept razmišljanja je jedna iluzija. Ali, svako ima pravo na svoje snove pa tako i Dodik", rekao je Mesić.

On je potvrdio kako će Hrvatska kao garant Dejtonskog sporazuma učiniti sve što je u njenoj moći ne bi li pomogla stabilizovanje prilika u BiH.

Mesić je posetio muzej AVNOJ-a u Jajcu, gde je kazao da je u Jajcu stvorena osnova "naših nezavisnih i suverenih država" i da bi "zato bilo dobro da đaci iz svih delova bivše države dolaze u Jajce kako bi videli gde je stvorena njihova sadašnja državnost".

On je juče boravio u Bihaću, gde je proglašen počasnim građanim tog grada.

SDS: BiH neuspešan projekat

Predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić izjavio je da izbor novog visokog predstavnika znači da BiH nije uspela kao državni projekat.

"Očigledno da međunarodna zajednica svojim daljim ostankom dokazuje da BiH može da funkcioniše samo pod vanjskim pritiskom. I da - ako nema vojnih i policijskih trupa da to kontrolišu - država se može centrifugalno raspasti", kazao je Bosić za bijeljinsku televiziju BN.

On je ocenio da u kriznoj podeljenoj državi, kakva je BiH, građani ne mogu očekivati nikakav ekonomski, kulturni, niti bilo kakav drugi napredak i razvoj.

"Ukoliko se nastavi produžavanje krize u BiH, svi moramo sesti i razmisliti kako dalje. Na koji način pronaći konsenzus koji bi doneo boljitak svim njenim građanima", poručio je lider SDS-a.

Tokom gostovanja Bosića na televiziji BN, na pitanje - može li BiH biti država svih građana - potvrdno je odgovorilo 58 odsto, a negativno 42 odsto gledalaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: