Zabrana rada zbog opasnog otpada

Gornji Milanovac -- Inspekcija za zaštitu životne sredine zabranila je rad preduzeću "Ekol" iz Gornjeg Milanovca zbog nedozvoljenog skladištenja opasnog otpada. "Ekol" to negira.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Načelnica inspekcije u Kraljevu Ivanka Bogojević rekla je da je vlasnik Pavle Brković tim poslovima počeo da se bavi još 2004. godine u Brđanima, ali mu je rad odmah zabranjen jer nije imao dozvolu.

On je zatim poslovanje svoje firme premestio u Gornji Milanovac, gde je juče otkriveno da se opasni otpad skladišti bez neophodnih dokumenata.

Inspektori su vanrednu kontrolu obavili posle prijave opštinske inspekcije za zaštitu životne sredine da je iz bolnice Gornji Milanovac prijavljena povreda radnika "Ekola", kao i da se na lokaciji preduzeća nalaze opasne materije.

Brković se nije odazvao na poziv inspekcije, zbog čega je angažovana policija da obezbeđuje objekat, a unutra su zatečena burad i ambalaža sa hemijskim preparatima i otpadom.

Vlasnik "Ekola" Pavle Brković priznao je da je od 1. januara ove godine na navedenoj lokaciji skladištio opasne materije, odnosno razređivač, u plastičnom tanku od hiljadu litara, i plastičnu ambalažu od opasnih materija, kaže za B92 načelnica republičke inspekcije za zaštitu životne sredine Ivanka Bogojević.

"Ekol" negira optužbe

Direktor "Ekola" Pavle Brković negirao je informaciju Ministarstva da je to preduzeće zatvoreno.

U saopštenju Brkovića se navodi da je inspekcija obavila kontrolu objekta koji je u zakupu "Ekola" i da je u njemu pronašla otpad koji nije "komunalan".

"Niko još nije uzorkovao i utvrdio karakter 'opasnog otpada' koji je popisan. Razlog zatvaranja firme je upravo uzorkovanje i utvrđivanje karaktera otpada", ističe direktor "Ekola" .

On je naveo da su netačne informacije da je povređen radnik "Ekola", kao i da je to policiji prijavila bolnica.

strana 1 od 45 idi na stranu