Sava centar: Stop gej konferenciji

Nekoliko desetina simpatizera Gej-strejt alijanse protestovalo na projekciji filma "Milk" u Sava centru jer je rukovodstvo te kuće zabranilo konferenciju GSA.

Izvor: B92

Utorak, 24.02.2009.

15:43

Default images

Dvadesetak ljudi ušlo je i postavilo se sa zastavama duginih boja ispred platna pred početak filma "Milk", protestujući što je rukovodstvo Sava centra zatražilo da bude otkazana konferencija za novinare organizacije Gej-strejt alijansa. Nakon pokušaja obraćanja prisutnima, došlo je do fizičkog koškanja sa obezbeđenjem tokom kojeg nije bilo povređenih.

Oni su uzvikivali "Smrt homofobiji", dok je publika u sali bila podeljena u reakcijama na protest Gej strejt alijanse. Projekcija filma je nastavljena bez prekida.

Njih su podržali i drugi predstavnici nevladinog sektora, kao Antitrafiking centar, Centar za integraciju mladih, Evropa nema alternativu i druge članice Koalicije protiv diskriminacije.

Ispred Sava centra se pred početak filma okupilo stotinak predstavnika Gej strejt alijanse, ali im jako obezbeđenje Centra nije dozvolilo da podele saopštenje.

Ispred Sava centra bili su raspoređeni i policajci u opremi za razbijanje demonstracija. Nakon toga pripadnici udruženja su ušli u salu i počeli protest na bini ispred platna.

Film "Milk" je o prvom američkom izabranom političaru koji se javno deklarisao kao homoseksualac.

"Sava centar za ozbiljne skupove"

Boris Miliæeviæ, predsednik GSA (FoNet)
Predsednik Gej-strejt alijanse Boris Milićević kaže da je rukovodstvo Sava centra zatražilo od Medija centra da otkaže konferenciju za novinare te organizacije.

Pomoćnik direktora Sava centra Rade Hinić rekao je agenciji Beta da je "Sava centar Međunarodni kongresni centar i da takve institucije svuda u svetu služe za ozbiljne skupove". "Ne ulazim ni u čiju rasnu i polnu orijentaciju, ali mislim da taj skup može da se održi i na drugom mestu", naveo je on.

Predstavnik GSA Boris Milićević je prethodno agenciji Beta rekao da je Rade Hinić zahtevao da se otkaže konferencija najavljena za četvrtak zato što je organizator Gej strejt alijansa.

Alijansa je ranije najavila da će u Medija centru predstaviti "Izveštaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u 2008. godini - Ovo je zemlja za nas".

Hinić je agenciji Beta rekao da Medija centar više nije zakupac prostora na drugom spratu i da sada organizuje događaje u prostorijama koje su vlasništvo Sava centra. Zbog toga je zatraženo da dostavlja podatke o temama i učesnicima konferencije. On je rekao da je Medija centar za ovu nedelju najavio četiri događaja, a da je dostavio podatke o trima, dok je podatke o konferenciji Gej strejt alijanse dostavio naknadno.

U međuvremenu Hinić je dao izjavu i agenciji Tanjug, u kojoj međutim navodi da je njegov cilj bio da zaštiti objekat.

"Moja prevashodna odgovornost je da zaštitim ovaj objekat, a ljudska prava ne ugrožavam", rekao je Hinić, podsetivši na ranije sukobe koji su izbili na Trgu Republike kada su gej organizacije obeležavale svoj dan.

Tada su, podsetio on, letele žardinjere i palice i "ja ne bih voleo da se to dogodi u Centru 'Sava'", budući da je reč o uglednom objektu u kome se održavaju međunarodni kongresi, a u ovom trenutku se održava i FEST, rekao je Hinić.

Agenciji Beta je u Medija centru potvrđeno da rukovodstvo Sava centra ne dozvoljava skup Gej strejt alijanse.

Zbog preseljenja Medija centra na Terazije od 1. februara, otkazan je zakup u Sava centru, ali Medija centar i dalje tamo organizuje događaje i zakup sala plaća unapred.

Prema koalicionom sporazumu, posle prošlogodišnjih izbora rukovođenje Sava centrom pripalo je Socijalističkoj partiji Srbije.

LDP, LSV i SDU osudili odluku Sava centra

Liberalno-demokratska partija zatražila je da se povuče odluka uprave Sava centra kojom se onemogućava održavanje konferencije Gej strejt alijanse.

"Ovakvo ponašanje je najdirektniji oblik diskriminacije, koji je praćen ciničnim pozivanjem na ozbiljnost kongresnog centra."

"U svakom javnom prostoru mora biti mesta za skupove registrovanih organizacija koje se zalažu za ukidanje diskriminacije i zaštitu ljudskih prava", navodi se u saopštenju LDP.

Dodaje se da je "posebno skandalozno da se ovakva odluka donosi u danu kada se konačno najavljuje donošenje zakona protiv diskriminacije".

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov ocenila je da je odluka uprave Sava centra kojom se onemogućava održavanje konferencije Gej strejt alijanse "skandal".

"Skandalozno je što je Sava centar na insistiranje direktora doneo odluku da jedna takva kongresna institucija delu populacije ne dozvoljava da ima ista prava kao i ostali građani Srbije", rekla je Aleksandra Jerkov za agenciju Beta.

Ona je ocenila da gest uprave Sava centra dokazuje da u Srbiji još uvek nije prošlo vreme kada se građani dele, najpre po nacionalnoj osnovi, kasnije po političkoj, a sada i po seksualnoj orijentaciji, što jasno zabranjuje i Ustav Srbije.

Jerkov je zbog toga istakla potrebu što bržeg usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije.

Socijaldemokratska unija takođe je najoštrije osudila odluku rukovodstva Sava centra.

Ne ulazeći u poslovnu politiku Sava centra, naglašavamo da odluka koja je doneta, kao i propratno objašnjenje zamenika direktora ove ustanove Radeta Hinića, predstavljaju grubo kršenje osnovnih ljudskih prava, kaže se u saopštenju SDU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: