Premijer: Bez urušavanja standarda

Premijer Mirko Cvetković tvrdi da penzioneri i zaposleni u javnom sektoru ne treba da se brinu da će im prihodi biti smanjeni radi smanjenja budžetskih rashoda.

Izvor: B92

Utorak, 24.02.2009.

12:27

Default images

Međutim, guverner smatra da će u pregovorima o novom aranžmanu od Vlade Srbije isto zahtevati i MMF. Guverner NBS-a Radovan Jelašić kaže da Vlada Srbije mora da smanji budžetske rashode, pa čak ako treba i penzije i plate u javnim preduzećima.

Iako tri najveće evropske ekonomije, Nemačka, Francuska i Italija, već beleže privredni pad, premijer Srbije Mirko Cvetković i dalje je uveren da Srbija neće ući u recesiju.

On, međutim, priznaje da će privredni rast biti niži od tri i po odsto, koliko je prvobitno planirano.

Premijer za april najavljuje izmenu aranžmana sa MMF-om, pa se tako očekuje zajam od dve milijarde dolara. Kako Cvetković tvrdi, Vlada će to uraditi isključivo iz predostrožnosti.

Planovi države da od MMF-a uzme četiri puta više novca od prvobitno odobrenih 400 miliona evra, neće proći bez restriktivnih zahteva te institucije, upozorava guverner Radovan Jelašić.

Jedan od zahteva MMF-a biće smanjenje budžetskih troškova u koje spadaju penzije i plate u javnim preduzećima, objašnjava guverner. Premijer Srbije Mirko Cvetković, međutim, tvrdi da iako novi pregovori sa MMF-om još nisu počeli, Vlada neće pristati na dodatno urušavanje standarda.

"Naš čvrsti stav je da plate treba da ostanu onakve kakve jesu jer su one već u velikoj meri pogođene devalvacijom dinara, do koje je došlo u zadnja dva meseca", kaže on.

"Mi pokušavamo da održimo standard stanovništva, a ne da na konto toga idemo na uštedu", kaže premijer.

Iako je priliv u budžet već u januaru bilo smanjen, premijer Cvetković kaže da je još rano govoriti da li će biti neophodan rebalans. I ministarka finansija Diana Dragutinović poručila je da će odluku o rebalansu doneti tek pošto se dobiju rezultati iz februara.

"Ni februar mesec nije prošao, još uvek ne znamo kakvi su prihodi bili recimo od akciza, a akcize smo najviše menjali. Dakle, kad se februar završi, moći ćemo tačno da znamo da li će i u kojoj meri biti rebalansa", kaže ona.

"Ja rešenje uvek vidim na obe strane - ukoliko imate recesiju i pad tražnje, uloga države jeste da je neutrališe. Politika države neće biti samo smanjenje rashoda i dalje produbljivanje recesija, već kombinacija smanjenja nekih rashoda i eventualno povećanje deficita.", kaže ona.

Šta je bilo s izveštajem

Ministarka je negirala da je izveštaj o budžetu za prošlu godinu fingiran i da je zbog toga sajt njenog ministarstva 10 dana bio blokiran. Kako je TV B92 izveštavao, podaci po kojima je država potrošila 9 milijardi više nego što je smela nestali su sa sajta.

Iz ministarstva je prvo stiglo obrazloženje da je sajt u rekonstrukciji, da bi se potom pojavio novi izveštaj, prema kojem je država mogla još da potroši.

"Ja znam da sam time što mnogo volim da menjam, odnosno što želim da indikator fiskalne politike zaista odražava fiskalnu politiku, njenu ekspanzivnost ili neutralnost, napravila malu zbrku", kaže ona.

"Ali definitivno, ono što je usvojeno kao budžet Srbije zaista nije prekoračeno. Pitanje je samo da li je ono što je usvojeno kao budžet Srbije međunarodna metodologija, o tome ne možemo da raspravljamo", kaže ona.

Već u prvom mesecu 2009. godine prihodi su bili manji nego što se očekivalo jer je proizvodnja opala, dok je deficit iznosio 900 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: