Odlučivanje o novim cenama goriva

Ministarstvo energetike razmatra zahtev nekoliko kompanija, uvoznika nafte, za promenu Uredbe o cenama naftnih derivata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.02.2009.

18:04

Default images

NIS i drugi uvoznici traže da se troškovi prerade i uvoza nafte, utvrđeni uredbom, usklade sa realnim kretanjima na tržištu. Za sada nije sigurno koliko će se i kada to odraziti na cenu goriva na pumpama, a prema grubim računicama, poskupljenje goriva za oko 1 dinar po litru bi pokrilo troškove uvoznika nafte.

Dok se osnovna cena nafte uslađuje sa kretanjem na svetskom tržištu, akcize i troškovi uvoza i prerade su fiksne stavke u ceni goriva, što znači da ih utvrđuje Vlada.

Uvoznici nafte zatražili su izmenu Uredbe upravo u delu koji se odnosi na troškove uvoza i prerade, i to samo nekoliko nedelja pošto je država podigla akcize.

Ministarstvo ovaj zahtev trenutno razmatra, a koliko će se, ako bude usvojen, izmena uredbe odraziti na cenu, ministar energetike Petar Škundrić nije mogao da precizira.

“Nisam u stanju da na bazi intuicije govorim o ceni. Postoji egzaktna formula koju sada doterujemo i koja će pokazati koja će eventualno biti razlika u novoformiranjoj ceni goriva. Ona će biti minimalna sa stanovišta onih elemenata koje još treba uzeti u obzir, a da li će u krajnjem bilansu u zavisnosti od kretanja cene sirove nafte na tržištu biti nekog povećanja ili smanjenja, to ćemo videti na dan kada se formula primenjuje”, kaže ministar.

Uvoznici nafte tvrde da su njihovi troškovi, pre svega uvoza i prerade nafte, značajno porasli od trenutka donošenja Uredbe.

Ako bi se taj rast troškova danas nadoknadio kroz povećanje cene goriva na pumpama, računica je jasna, kaže Ivan Brajović iz kompanije Lukoil Beopetrol.

“20 dolara po toni, koliko nedostaje do postizanja potpune kompatibilnosti između realnosti i Uredbe o cenama, daje između 0,9 do 1,1 dinara po litru”, objasnio je on.

Podsetimo, izmenu uredbe još u novembru zatražili su NIS, Lukoil, Team Oil i Nafta AD.

Oni su upozoravali da im se neće isplatiti uvoz i prerada nafte ako se ta uredba ne izmeni.

S druge strane, za sada niko ne pominje mogućnost da dražava smanji akcize i na taj način zadovolji uvoznike nafte bez podizanja cene goriva na pumpama.

Ne pominje se ni mogućnost da NIS smanji cenu prerade nafte.

To B92 danas nije mogla da pita novog predsednika Upravnog odbora NIS-a Dmitrija Mališeva koji se, iako je to bilo najavljeno, nije pojavio na okruglom stolu Balkan Magazina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: