Na današnji dan, 21. februar

Izvor: Beta
Podeli

1437. U manastiru u Pertu, Škotska, ubijen škotski kralj Džejms I. Zaveru pripremili pripadnici visokog plemstva da bi sprečili kralja da učvrsti vlast i smanji njihov uticaj na vođenje državnih poslova.

1513. Umro papa Julije II, zaštitnik umetnosti i umetnika. Tokom njegovog pontifikata, od 1503, papska država postala centar umetnosti i kulture. Po njegovoj narudžbi, Mikelanđelo oslikao Sikstinsku kapelu, Rafael Santi njegove privatne odaje, a Bramante rekonstruisao crkvu Svetog Petra u Vatikanu.

1613. Na ruski presto stupio Mihail, sin moskovskog patrijarha Filareta, rodonačelnik dinastije Romanov, koja je vladala Rusijom do 1917.

1677. Umro holandski filozof Baruh de Spinoza, jedan od najznačajnijih i najdoslednijih predstavnika racionalističke i monističke filozofije. Njegova misao, izneta u kapitalnom delu "Etika", izvršila značajan uticaj na evropsku filozofiju. Kritički odnos prema Bibliji i Talmudu izazvao gnev u teološkim krugovima, jevrejska zajednica ga 1656. anatemisala i isključila iz svojih redova.

1794. Rođen meksički general i državnik Antonio Lopes de Santa Ana, predsednik Meksika nekoliko puta, od 1833. do 1855, kada je oboren u narodnom ustanku pod vođstvom liberala. Upamćen i po osvajanju tvrđave Alamo u Teksasu 1836, kada je oko 4.000 vojnika pod njegovom komandom masakriralo oko 200 branilaca tvrđave, među njima legendarnog Dejvija Kroketa.

1866. Rođen nemački bakteriolog August fon Vaserman. Godine 1906. izumeo metodu za utvrđivanje sifilisa.

1893. Rođen španski gitarista Andres Segovija, najveći majstor tog instrumenta u XX veku, jedan od prvih gitarista koji je tehniku gitare prilagodio polifoničnim delima.

1911. Japan i SAD potpisali trgovinski ugovor kojim je ograničen priliv japanskih radnika u SAD.

1916. Nemačkim napadom počela bitka kod Verdena u Francuskoj, najduža i najkrvavija bitka u Prvom svetskom ratu. U bici, okončanoj 18. decembra, poginulo oko milion nemačkih i francuskih vojnika.

1941. U avionskoj nesreći poginuo kanadski fiziolog Frederik Grant Banting, koji je s Čarlsom Bestom 1921. izolovao insulin. Godine 1923. dobio Nobelovu nagradu za medicinu, koju je podelio sa saradnikom Džonom Maklaudom.

1943. Britanski kralj Džordž VI dodelio Rusima odlikovanje Mač časti, za odbranu Staljingrada u Drugom svetskom ratu.

1947. Američki izumitelj Edvin Herbert Lend u Njujorku demonstrirao prvu instant-kameru, polaroid.

1958. Gamal Abdel Naser izabran za prvog predsednika Ujedinjene Arapske Republike, federacije Egipta i Sirije.

1965. Tokom govora na skupu Afro-američke organizacije jedinstva, u Njujorku ubijen borac za građanska prava i vođa crnaca SAD Malkolm X.

1972. Ričard Nikson doputovao u Peking kao prvi predsednik SAD u poseti Narodnoj Republici Kini. Počela normalizacija odnosa Kina-SAD i otvoren put za prijem Kine u Ujedinjene nacije i njeno stalno mesto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

1974. U Skupštini SFRJ proglašen novi ustav, kojim su definisani promena u odnosima Federacije i federalnih jedinica i ustrojstvo federalne zajednice. Republike postale nacionalne države, a autonomne pokrajine Kosovo i Vojvodina konstitutivni elementi federacije, čime je njihova veza sa Srbijom svedena na minimum.

1983. U etničkim nemirima posle izbora u indijskoj državi Asam poginulo više od 800 ljudi.

1991. Umrla engleska balerina Margot Fontejn, jedna od najvećih balerina XX veka. Sa izvanrednim uspehom širom sveta interpretirala glavne uloge u baletima "Žizela", "Labudovo jezero", "Začarana lepotica", "Žar ptica". Gostovala i u Beogradu, 1954.

1992. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija doneo Rezoluciju 743, o upućivanju mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u SFRJ, s mandatom od 12 meseci. Komandni punkt 14.000 Plavih šlemova smešten u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine.

1997. Pristalice i simpatizeri srpske koalicije Zajedno, koji su gotovo tri meseca protestovali širom Srbije zbog poništavanja rezultata lokalnih izbora, okupili se u Beogradu da proslave konstituisanje Skupštine grada, prve posle Drugog svetskog rata u kojoj na vlasti nisu bili komunisti. Zvezda petokraka, simbol komunizma, skinuta sa kupole Skupštine grada. Za gradonačelnika izabran lider Demokratske stranke Zoran Đinđić.

2001. U Kandaharu, sedištu talibana, više od 1.000 ljudi prisustvovalo javnom izvršenju smrtne kazne vešanjem nad dve žene optužene za prostituciju.

2002. Predsednik SAD Džordž Buš doputovao u zvaničnu posetu Kini, prvu posetu nekog predsednika SAD Kini posle 30 godina.

2007. U Beču su počeli finalni pregovori Beograda i Prištine o predlogu specijalnog izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija, koji su trajali do 2. marta, i na njima nije došlo do približavanja stavova o statusu Kosova. I poslednja runda pregovora, 10. marta u Beču, takođe je završena bez dogovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 895 idi na stranu