Zakon protiv diskriminacije

Beograd -- Vlada Srbije usvojila je posle četiri godine priprema predlog zakona o borbi protiv diskriminacije, neophodan i za "belu šengensku listu".

Izvor: Beta
Podeli

Kao posebne kategorije u zakonu se navode oblici diskriminacije prema nacionalnoj i verskoj pripadnosti, starosnom dobu, kao i diskriminacija prema seksualnim razlikama, naveo je Martinović. Zakon takođe treba da štiti ravnopravnost polova, a predviđa i borbu protiv diskriminacije u obrazovanju ili na radnom mestu.

Vlada Srbije je predlog zakona usvojila na sednici pre tri dana i taj dokument je sada u skupštinskoj proceduri, a još se ne zna kada bi poslanici u parlamentu mogli da se izjasne o njemu.

"Definisali smo opšte i posebne slučajeve diskriminacije i ustanovili posebno telo - poverenik za zaštitu ravnopravnosti. Obezbedili smo sudsku zaštitu i naravno predvideli smo i kaznene sankcije u vidu prekršajnih odredbi", kazao je agenciji Beta državni sekretar u Ministarstvu rada i socijlane politike Zoran Martinović.

Državni sekretar naveo je da institucija poverenika za zaštitu ravnopravnosti zbog svetske ekonomske krize i nedostatka budžetskih sredstava neće početi da radi tokom ove godine, već početkom 2010.

"Svi koji se osećaju kao žrtve diskriminacije će moći da povereniku podnesu pritužbu. On će imati mehanizme izricanja opomena, a u sudskom postupku će moći da bude pokretač tužbe", naveo je Martinović.

U međuvremenu, dok institucija poverenika za zaštitu ravnopravnoti ne zaživi, važeće sve kaznene odredebe, a građani mogu da samostalno pokreću sudske procese.

Prema Martinovićevim rečima, novčane kazne za diskriminatorne postupke će u zavisnosti od težine prekršaja i toga da li se diskriminacija ponavlja biti od 5.000 do 100.000 dinara.

Državni sekretar naveo je da je populacija Roma najviše pogođena diskriminacijom u Srbiji, a toga nisu pošteđene ni žene i osobe sa invaliditetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 86 idi na stranu