Istraga o vesti o milion dolara

Beograd -- Policija otkazala dolazak u Borbu, gde je htela da proveri ko je odao tajnu Vlade o milion dolara za Miladina Kovačevića. Vlasnik mora u policiju.

Izvor: FoNet, Beta, Borba, Tanjug
Podeli

Ministar policije je otkazao pretres i saslušanje u Borbi zbog odavanja državne tajne o milion dolara za Kovačevića. Ipak, vlasnik i urednica će morati da idu u policiju. Predstavnici novinarskih udruženja kažu da nije obaveza novinara već predstavnika institucija da čuvaju državne tajne.

Policija je trebalo u 18 časova pretrese prostorije Borba. Nekoliko minuta pred najavljeni dolazak, ministar policije je otkazao dolazak inspektora, ali vlasnik Ivan Radovanovića i glavna i odgovorna urednica Olivera Zekić moraju da odu u policiju da daju iskaz.

Policija je inače danas ranije popodne već dolazila u Borbu, ali nije zatekla nikoga.

U pet minuta do 18 sati ministar policije Ivica Dačić pozvao je urednicu Zekić i rekao joj da niko neće doći, ali da neko mora da dođe na informativni razgovor u ime Borbe. Dačić je večeras naveo da policija samo deluje po nalogu tužilaštva.

"Tim povodom policija je u obavezi da prikupi sva potrebna obaveštenja o tome, i zato će policija pozvati ovlašćena lica lista 'Borba', koji je objavio tu informaciju, da daju izjave o tome u svojstvu gradjanina, u policijskoj stanici", kazao je Dačić i dodao da policija zbog toga neće ići u prostorije lista "Borba" da se to ne bi tumačilo kao pritisak na medije.

Zekićeva smatra da je razlog Dačićevog poziva interesovanje novinara da snime dolazak inspektora u Borbu, ali je rekla da nema nameru da otkriva izvor lista.

"Ovim potezom država je priznala da postoji državna tajna u vezi tog slučaja, a na nama je da otkrijemo ko stoji iza Kovačevića", poručila je Zekićeva. Ona je zatražila od vlasti da ponište odluku o državnoj tajni.

Gaće: Nema odgovornosti novinara

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće smatra da država, ako želi da sazna kako je neka vest procurela, treba da se okrene svom aparatu i u okviru njega pokuša da sazna kako je nesto što se zove državna tajna došlo do javnosti.

Odgovornost novinara tu ne postoji jer on nije obavezan da čuva informacije, kaže Gaće.

A, Udruženje novinara Srbije večeras je "najoštrije osudilo upad policije u prostorije dnevnog lista Borba".

"Javnost Srbije ima i te kako opravdan interes da zna šta vlada radi sa parama građana, bez obzira što je to sama vlada proglasila za državnu tajnu", konstatuje se u saopštenju u kome se dodaje da se očekuje momentalni prestanak pritisaka na redakciju i novinare Borbe.

U prostorijama Borbe se inače napravila velika gužva jer je list obavestio novinare da dolaze inspektori. Tu su došli i članovi skupštinskog Odbora za informisanje Žarko Korać iz SDU, Ivan Andrić i Nenad Protić iz LDP-a.

Oni su rekli da vlast poznaje Zakon o informisanju, da zna da nemaju zakonske osnove za istragu i da akcija predstavlja to zastrašivanje medija.

Inače, ukoliko policija i tužilaštvo odluče da nastave istragu i to stigne do suda, odavanje poverljivih materijala Vlade Srbije je krivično delo, za koje se predviđaju zatvorske kazne od šest meseci do 10 godina, zavisno od kvalifikacije dela.

Vlada je pod oznakom "strogo poverljivo" donela odluku da isplati 900 hiljada dolara odštete američkom studentu Brajanu Stajnhaueru koga je pretukao Kovačević, nanevši mu teške povrede. Istom odlukom vlada je namenila i 100 hiljada dolara Kovačeviću za kauciju američkom sudu.

U Pravilniku o radu vlade, u članu 43, kaže se: "Materijal koji predstavlja državnu, vojnu ili službenu tajnu označava se kao poverljiv.

"Poverljiv materijal koji dostavlja vladi predlagač označava posebnom vidnom oznakom za vrstu tajne i, zavisno od stepena poverljivosti, oznakom 'poverljivo' ili 'strogo poverljivo'. Materijal mora da sadrži obrazloženje razloga zbog kojih je označen kao poverljiv".

Jedino vlada može da skine oznaku poverljivosti sa materijala koji je prethodno označila poverljivim. O tome ona mora da obavesti predlagača koji je tražio da se na dokument stavi oznaka poverljivosti.

Podsetimo, Kovačević je sa privremenim putnim ispravama napustio SAD, iako mu je američki sud prethodno oduzeo pasoš. Privremene putne isprave Kovačeviću je izdao tadašnji srpski vicekonzul u Njujorku.

Stejt department potvrdio kontakte?

Njujork post, koji se najviše bavio "slučajem Kovačević", dobio potvrdu Vlade SAD da je bilo pregovora između porodice Stajnhauer i naših vlasti, saznaje Borba.

Izabel Vinsent, novinarka ovog lista, rekla je da joj je u Stejt departmentu potvrđeno pisanje Borbe, ali se američka Vlada istovremeno ogradila rekavši da su to "privatne stvari između porodice i Vlade Srbije".

Borba saznaje da je Vlada Srbije ipak kontaktirala sa američkom ambasadom u Beogradu i preko nje stupila u kontakt sa porodicom Stajnhauer.

LDP: Ko je ovde lud?

Mladi Liberalno-demokratske partije protestovali su ispred Vlade Srbije zbog odluke Vlade o isplati odštete od milion dolara.

Ombudsman zabrinut

Zaštitnik građana Saša Janković zabrinut je zbog vesti da policija ispituje novinare o izvorima informacija, ali je dodao da je još prerano da iznese konačan stav o tome.

"Zakon (o klasifikaciji tajnih podataka) će morati da jasno uredi tu situaciju", rekao je Janković i dodao da u radnoj grupi za izradu tog zakona postoji spor oko toga da li ombudsmanu i povereniku za informacije od javnog značaja treba dati pravo na uvid u podatke koji nisu dostupni javnosti ili ne.

"Ako niko u državi sem onih koji se bave bezbednošću nema uvid u tajne podatke onda u toj državi nema demokratije", ocenio je Janković.

Predstavnica mladih LDP-a Gala Gajić je rekla da omladina te stranke traži da vlada poništi tu odluku i izvesti javnost zbog čega u tajnosti donosi odluke koji se tiču svih.

"Dobrim studentima povećavaju se školarine, a stipendije se daju nasilniku i siledžiji koji je pobegao sa školovanja u Americi i koji je osumljičen za teško krivično delo", kazala je ona.

A omladina Socijaldemokratske unije će u nedelju popodne održati akciju u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu povodom odluke Vlade Srbije da iznosom od 1.000.000 dolara pomogne Miladinu Kovačeviću.

SDO će među okupljenim građanima raditi anketu koja za cilj ima da pokaže da postoji mnogo za društvo važnijih problema koji zahtevaju rešenja i pomoć države nego što je "slučaj siledžije Kovačevića".

Svi će moći da se izjasne na koji način misle da je milion dolara trebalo biti potrošeno, a rezultati ankete će naknadno biti dostavljeni Vladi Srbije.

I na najpopularnijoj Internet zajednici za druženje, Fejsbuku, otvoreno je nekoliko grupa koje pozivaju na "odmagljivanje" situacije u slučaju Miladina Kovačevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 100 idi na stranu