Oslobođen zatvorenik iz Gvantanama

London -- SAD su odlučile da iz logora Gvantanamo na Kubi oslobodi britanskog državljanina Bunjama Muhameda koji je u zarobljeništvu, bez optužnice, boravio pet godina.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako je saopštio britanski Forin ofis, ovoj odluci prethodio je zvanični zahtev Velike Britanije upućen Vašingtonu u avgustu 2007, u kojem se traži oslobađanje petorice zatvorenika iz zatvora u Gvantanamu, preneo je Rojters.

Iz Gvantanama su već oslobođena trojica zatvorenika, a od dolaska na vlast novog šefa Bele kuće Baraka Obame učinjeni su dodatni pritisci za oslobađanje Etiopljanina Mohameda, dok se peti zarobljenik, Šaker Amer smatra opasnim, zbog čega će biti zadržan u zatvoru na Kubi.

Mohamed (30) je uhapšen u Pakistanu u aprilu 2002. pod optužbama da je bio trener u kampovima Al Kaide u Avganistanu i da je planirao da postavi radioaktivnu bombu u SAD, ali optužnica protiv njega nikada nije podignuta.

On tvrdi da su ga, dok je bio u pritvoru, mučili strani agenti, kako bi ga, zatim, avionom Centralne obaveštajne agencije (CIA), prebacili u Maroko, gde su ga takođe mučili, a 2004. prebacili u zatvor Gvantanamo.

Info

Netenjahu odustao od pregovora

Jerusalim -- Lider partije Likud Benjam Netanjahu odustao je od daljih pregovora o formiranju koalicione vlade sa šeficom partije Kadima Cipi Livni, saopšteno je večeras.

Svet subota 28.02. 21:00 Komentara: 0

Eksplozija na stanici metroa

Kairo -- Nepoznati počinilac bacio je danas molotovljev koktel na stanicu metroa u Kairu u kojoj je bilo mnogo putnika, ali u tom napadu nije bilo povređenih.

Svet subota 28.02. 20:35 Komentara: 0
strana 1 od 895 idi na stranu