Đilas: Sprečiti iznošenje novca

Funkcioner Demokratske strane Dragan Đilas ocenio je da je kurs evra od 95 dinara "ravan katastrofi" i pozvao je guvernera da reaguje.

Izvor: Beta

Petak, 20.02.2009.

11:10

Default images

Đilas, koji je i gradonačelnik Beograda, rekao je da je "dužnost guvernera Narodne banke Srbije i države da spreče strane banke da iznose evre iz Srbije". "Kada vam evro skoči sa 75 na 95 dinara za 45 dana, onda to sve živo poremeti u ovoj zemlji, meni niko ne može da objasni kako je sada moguća tolika tražnja za evrima, a nije je bilo", rekao je Đilas.

On je sinoć u emisiji jagodinske televizije "Palma plus" rekao da su banke koje su ovde otvorene veoma mnogo para investirale u Srbiju zato što je kamata na kredite bila četiri puta veća nego u zemljama Evropske unije, "pa su super zarađivale".

Sada, kada su ugrožene njihove centrale, odlučile su da pare povuku nazad, odjednom.

"Dužnost guvernera i države je da takve stvari spreče, jer je nemoguće da svaki dan prodajete po nekoliko desetina miliona evra i da se ne štampaju nove pare, a da se to dešava, znači - neko taj novac iznosi iz zemlje", rekao je Đilas.

On je istakao da bi "bio mnogo srećan kada bi javnost znala koliko je koja banka transferisala svojoj centrali evra iz Srbije u poslednja dva i po meseca".

"Ne kažem da to nije njihov novac i da nemaju pravo, na neki način, da sa njime rade šta hoće", kaže on.

"Ali je ovde dobit bankarskog sektora lane bila 300 miliona evra i mislim da je posao ljudi koji su nadležni za bankarski sektor da zaista kažu: ljudi, ovo ne može više da se radi", rekao je Đilas.

Ako krediti koštaju 25 odsto godišnje, a "koštaju", pošto NBS daje kredite ostalim bankama po 18 odsto, koji je to biznis na svetu koji to može da izdrži, ako je legalan, i koji je taj biznis koji dozvoljava kamatu od 25 odsto, zapitao je Đilas.

On je napomenuo da je narod u Srbiji zaplašen ovakvim rastom evra i da strahuje da se ne vrati vreme od pre deset godina.

O ovoj temi možete čitati i u rubrici Drugi pišu.

Kanjevac: Dinar precenjen

Direktora Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Miloje Kanjevac izjavio je da je kurs dinara nerealan i precenjen. Kanjevac je rekao da bi realan kurs trebalo da bude 150 dinara za evro, što bi podstaklo izvoz, a time i proizvodnju i zaposlenost.

"Kada je dinar precenjen u odnosu na evro, na dobitku su samo uvoznici, dok država samo radi u korist svoje štete. Nema zemlje u svetu koja precenjuje domaću valutu i onemogućava izvoz, a povećava dug", ukazao je Kanjevac.

Intervencije Narodne banke Srbije kojima se brani kurs Kanjevac je okarakterisao kao "čisto gubljenje novca" i upozorio da država mora da saopšti isitnu o tome koliko dinar zaista vredi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: