NBS: Banke visoko likvidne

Viceguvernerka Narodne banke Srbije Mira Erić kaže da su banke u Srbiji visoko likvidne.

Izvor: B92

Petak, 20.02.2009.

09:23

Default images

Ona dodaje da posledice svetske ekonomske krize u bankarskom sistemu Srbije predstavljaju "psihološki indukovan faktor zbog neodgovornih napisa i izjava u medijima".

"Svetska ekonomska kriza jeste duboka, ali ne treba uticati na njeno produbljavanje neodmerenim i nestručnim izjavama bez ekonomskih osnova", rekla je Erićeva tokom okruglog stola "Uticaj Vladinog paketa mera na poslovnu politiku banaka i kreditiranja privrede i stanovništva".

Erićeva je ocenila da se u medijima gradi slika da će neke banke propasti zbog uticaja krize na svetski bankarski sistem i da se tako utiče na povećanje nepoverenja stanovništa.

Prema njenim rečima, "neodgovorne izjave i napisi su uticali na građane da počnu da povlače deviznu štednju iz poslovnih banaka, ali su banke to dočekale veoma spremno i bile visoko likvidne".

Erićeva je naglasila da banke u Srbiji imaju akcijski kapital skoro 80 odsto od ukupnog kapitala. "Banke u Srbiji su pravna lica, a ne filijale inostranih banaka, i njihovi vlasnici utvrđuju poslovnu politiku", zaključila je Erićeva.

“To je najvažnije, naročito sa stanovišta građana koji su deponenti, koji su štediše, jer je cilj supervizije da se interesi deponenata... Oni mogu potpuno mirno da spavaju, ne treba da drže svoja sredstva u slamaricama”, poručila je ona.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić rekao je da je srpski bankarski sektor najstabilniji u regionu.

Regl: Srbija bankarski stabilna

Srbiju je zahvatila globalna kriza, ali čak i pod tim okolnostima ona je zasigurno jedno od najstabilnijih bankarskih tržišta, smatra direktor banke Rajfajzen Srbija.

"Narodna banka Srbije je uvek jako ograničavala rast kredita. Uz to zemlja, čini se, nije bila nikada atraktivna za špekulativne investitore u velikom stilu. Obe stvari su sada od prednosti", ocenio je u intervjuu za bečki ekonomski dnevnik "Virtšaftsblat" Oliver Regl.

On je podsetio da su "u oktobru i novembru sve banke bile pogođene odlivom štednog depozita" i da je "do 20 odsto uloga otišlo". "Stanje se od decembra smirilo, ali depoziti su još uvek ispod nivoa od oktobra.

Četvrti kvartal je u padu, ali ćemo i pored toga u 2008. imati rekordnu dobit", rekao je Regl i dodao da u 2009. banka ne očekuje dalji rast dobiti.

Na pitanje koliko kredita bi moglo da propadne, Regl je ukazao da se u Srbiji vodi konzervativna politika davanja kredita.

Kada je reč o kreditima za preduzeća, Regl je priznao da postoji blag porast kašnjenja sa otplatom, ali ocenio da će, i u najgorem slučaju, banka biti "u zelenom".

Ni u poslovanju sa građanima on ne vidi veće potrese koji bi mogli da pogode banku, obrazlažući da je kapital banke Rajfajzen Srbija vredan 500 miliona evra. Regl je podsetio i da je veći deo odobrenih kredita vezan za evro.

Krediti, privreda i banke

Kašnjenje u vraćanju kredita privrede poslovnim bankama preti da uruši bankarski sistem u Srbiji, potvrđeno je Novostima u četvrtak iz više bankarskih izvora.

Ne postoji, kako je rečeno za Večernje novosti, nijedna veća kompanija koja trenutno redovno izmiruje svoje obaveze. Ipak, nijedna banka neće se u ovom momentu rado odlučiti na potez prinudne naplate, blokadu računa ili guranje tih preduzeća u stečaj.

Taj potez bi, naime, automatski, i u Srbiji izazvao reprizu američke "hipotekarne krize", odnosno bankari bi postali, preko noći, vlasnici mnogih poslovnih objekata, koje, u ovom periodu hroničnog nedostatka para, ne bi imali kome da prodaju.

Broj firmi u blokadi za kratko vreme značajno se uvećao, oko 60.000 kompanija u Srbiji i zvanično se nalazi na rubu likvidacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: