Jeremić: Plan sprovesti u delo

Šef diplomatije Vuk Jeremić kaže da mu je Ban Ki Mun potvrdio da UN ostaju na stanovištu da se plan u šest tačaka mora u potpunosti sprovesti u delo na Kosovu.

Izvor: B92

Utorak, 17.02.2009.

17:51

Default images

Posle razgovora sa generalnim sekretarom UN u sedištu svetske organizacije, Jeremić je rekao da će u martu Ban Ki Mun izvestiti Savet bezbednosti o tome na koji način je sproveden plan u šest tačaka.

"To je veoma važno, s obzirom na to da je Savet bezbednosti dao mandat međunarodnoj zajednici da plan o šest tačaka sprovede u realnost", objasnio je srpski šef diplomatije.

Jeremić je naveo da je Beograd posvećen tom planu i aktivno će sarađivati sa UN na njegovom sprovođenju u delo.

Ujedinjene nacije, kako je istakao Jeremić, ne odustaju od prisustva u pokrajini, svoje uloge definisane Rezolucijom 1244, niti od sprovođenja u delo plana Ban Ki Muna.

On je naglasio da će se Srbija u danima, mesecima i, ukoliko bude potrebno, godinama, mirnim, pravnim, političkim i diplomatskim sredstvima boriti za očuvanje državnosti i ustavnog poretka.

"Nikada, ni po koju cenu i ni na koji način nećemo odustati od te borbe. To je naša ustavna, politička i moralna obaveza i u njoj ćemo istrajati do konačne pobede", rekao je Jeremić.

Jeremić će danas razgovarati i sa ambasadorom Rusije u UN Vitalijem Čurkinom i ambasadorom Kine Džang Jesuijem.

Janjić: Teško do pregovora

Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose, kaže za B92 da ne veruje da će do pregovora doći tako brzo i tako lako, jer iza cele priče stoji EU.

“Moguće je da razgovori o formatu i o metodologiji daju rezultate za mesec-dva, ali tehnički razgovori kad krenu trajaće, svakako, dve-tri godine”, procenjuje Janjić.

On najavljuje i da će glavni problem kada je reč o pregovorima biti kakav će biti njihov format.

“Kao što znate, Albanci insistiraju da to budu razgovori dve države, a ne razgovori o statusu. Beograd insistira da to budu razgovori sa UNMIK-om ili preko UNMIK-a”, podseća Janjić.

“Međutim, jednog dana moraju da sednu, i ako misle da budu uspešni, da imaju uspeha, Albanci to ne mogu da dovrše bez razgovora sa Beogradom. Mislim tu na pitanja imovine i bezbednosti”, rekao je on.

“S druge strane, Beogradu su razgovori potrebni da bi preko njih pokušao da nekako dođe u poziciju da direktnije utiče na situaciju na Kosovu”, kazao je Janić.

On ocenjuje i da za prvu godinu nezavisnosti Kosova Priština može da kaže da je napravila značajan korak za nezavisnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: