Hrvatska: Za dobre odnose u regionu

Za Hrvatsku su važni dobrosusedski odnosi sa Srbijom i BiH, izjavio je hrvatski ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodoprivrede Petar Čobanković.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.02.2009.

14:45

Default images

Na Forumu za podsticanje partnerstva u prekograničnoj saradnji u Vukovaru ukazano je na važnost teritorijalne saradnje u vezi sa pripremom projekata za konkurse za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava u sklopu IPA prekograničnih programa EU.

Čobanković je podsetio da Hrvatska kroz program IPA ima prekogranične programe sa nečlanicama Evropske unije - Srbijom, BiH i Crnom Gorom, kao i sa članicima EU Mađarskom, Italijom i Slovenijom.

On je rekao da će kroz program prekogranične saradnje sa Srbijom za hrvatske preduzetnike i institucije na raspolaganju biti 1,4 miliona evra, za programe saradnje sa BiH 1,8, a s Mađarskom 3,8 miliona evra.

Kroz IPA program prekogranične saradnje Hrvatskoj na raspolaganju stoji ukupno 750 miliona evra, a ulaskom u EU, kroz strukturne fondove, Hrvatskoj će se otvoriti mogućnost korištenja oko milijardu evra na godinu dana, izjavio je ministar.

Šef Uprave za integrisani regionalni razvoj u ministarstvu Ivo Žinić je rekao da Hrvatska od 2000. prekograničnu saradnju ostvaruje kroz 156 projekata.

Skupu prisustvuje oko 200 predstavnika regionalne i lokalne samouprave, nevladinih organizacija i regionalnih i lokalnih razvojnih agencija iz Hrvatske, Srbije i BiH, i učesnici iz EU i Mađarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: