Hrvatska: Za dobre odnose u regionu

Zagreb -- Za Hrvatsku su važni dobrosusedski odnosi sa Srbijom i BiH, izjavio je hrvatski ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodoprivrede Petar Čobanković.

Izvor: Tanjug
Podeli

Na Forumu za podsticanje partnerstva u prekograničnoj saradnji u Vukovaru ukazano je na važnost teritorijalne saradnje u vezi sa pripremom projekata za konkurse za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava u sklopu IPA prekograničnih programa EU.

Čobanković je podsetio da Hrvatska kroz program IPA ima prekogranične programe sa nečlanicama Evropske unije - Srbijom, BiH i Crnom Gorom, kao i sa članicima EU Mađarskom, Italijom i Slovenijom.

On je rekao da će kroz program prekogranične saradnje sa Srbijom za hrvatske preduzetnike i institucije na raspolaganju biti 1,4 miliona evra, za programe saradnje sa BiH 1,8, a s Mađarskom 3,8 miliona evra.

Kroz IPA program prekogranične saradnje Hrvatskoj na raspolaganju stoji ukupno 750 miliona evra, a ulaskom u EU, kroz strukturne fondove, Hrvatskoj će se otvoriti mogućnost korištenja oko milijardu evra na godinu dana, izjavio je ministar.

Šef Uprave za integrisani regionalni razvoj u ministarstvu Ivo Žinić je rekao da Hrvatska od 2000. prekograničnu saradnju ostvaruje kroz 156 projekata.

Skupu prisustvuje oko 200 predstavnika regionalne i lokalne samouprave, nevladinih organizacija i regionalnih i lokalnih razvojnih agencija iz Hrvatske, Srbije i BiH, i učesnici iz EU i Mađarske.

Info

Netenjahu odustao od pregovora

Jerusalim -- Lider partije Likud Benjam Netanjahu odustao je od daljih pregovora o formiranju koalicione vlade sa šeficom partije Kadima Cipi Livni, saopšteno je večeras.

Svet subota 28.02. 21:00 Komentara: 0

Eksplozija na stanici metroa

Kairo -- Nepoznati počinilac bacio je danas molotovljev koktel na stanicu metroa u Kairu u kojoj je bilo mnogo putnika, ali u tom napadu nije bilo povređenih.

Svet subota 28.02. 20:35 Komentara: 0
strana 1 od 895 idi na stranu