Ostavka ministra zbog pijanstva?

Tokio -- Ministar finansija Japana Šoići Nakagava demantovao je optužbe da je na konferenciji za medije na ministarskom sastanku G-7 u Rimu bio pijan.

Izvor: Tanjug
Podeli

Iako je njegov govor na konferenciji zvučao konfuzno, a primećeno je da su mu se oči sklapale i glava klonula, ministar je negirao da je pio alkohol, navodeći da je, zbog prihlade, uzeo veću količinu tableta. "To je istina i ja se izvinjavam", rekao je on i dodao da će prihvatiti bilo kakvu odluku premijera. Opozicija tvrdi da je ministar bio pijan i traži njegovu ostavku.

"On treba da podnese ostavku ili da bude smenjen, a ako se to ne dogodi, mi ćemo pokrenuti postupak u Gornjem domu", poručila je opozicija premijeru Taru Asu, pojačavajući time pritisak na sve manje popularnu vladu u godini izbora.

U međuvremenu, ministar Nakagava je rekao da ga je premijer zamolio da ostane na funkciji.

U Demokratskoj stranci, glavnoj partiji opozicije, smatraju da je Nakagava "naneo veliku štetu naciji" i da, zbog toga, "mora hitno biti smenjen".

Rezolucije Gornjeg doma - u kojem opozicija ima većinu, nisu obavezujuće za vladu, ali predstavljaju snažan pritisak i često su bile razlog da ministri podnose ostavke.

strana 1 od 895 idi na stranu