Vordsvort: Kašnjenje zbog Skupštine

Beograd -- Britanski ambasador Stiven Vordsvort smatra da je trenutno jedan od najvećih problema Srbije kašnjenje u usvajanju evropskih zakona zbog blokade u parlamentu.

Izvor: Beta
Podeli

Vordsvort smatra da je saradnja sa Haškim tribunalom bio i ostao jedini politički uslov za evropsku integraciju Srbije i zemalja regiona. Vordsvort je rekao da je optimista u pogledu evropske budućnosti Srbije, ali da je teško postavljati vremenske okvire.

"Svakako je u pitanju nekoliko godina, ali na tom putu postoje faze i važno je da se ide napred, da se usvajaju i primenjuju potrebni zakoni, a EU će podržavati taj proces", precizirao je britanski ambasador u intervjuu agenciji Beta.

Vordsvort je podsetio da je "Britanija jedna od 25 članica EU koje su se zalagale da se krene napred sa deblokadom prelaznog sporazuma, ali se u EU o tim pitanjima odlučuje konsenzusom, a dve članice nisu bile saglasne sa tim".

"Ali, verujem da konačno to i nije toliko važno. U pitanju je nekoliko meseci. Mnogo je važnije da Srbija krene napred s usvajanjem i sprovođenjem zakona jer će to na kraju mnogo više uticati na konačni tajming njenog ulaska u EU, nego koji mesec više ili manje zbog prelaznog sporazuma", dodao je Vordsvort.

Povodom godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, Vordsvort je rekao da je pitanje statusa Kosova "završena stvar" i da o tome više neće biti dijaloga Beograda i Prištine, ali da priznanje Kosova ne postavlja se kao uslov na putu Srbije do članstva u Evropskoj uniji.

"Kada je reč o Kosovu, niko ne traži od Srbije da prizna njegovu nezavisnost. Srbija će sama morati da pronađe način kako da se suoči sa činjenicom da su Kosovo priznale 22 zemlje EU", rekao je britanski ambasador.

Ono što treba da se dogodi, prema rečima britanskog ambasadora, jeste dijalog o nizu praktičnih pitanja, od kojih su neka obuhvaćena sporazumom od šest tačaka, a način na koji bi taj dijalog bio organizovan i na kom nivou tek treba da se definiše.

strana 1 od 895 idi na stranu