Usaglašen plan pomoći ekonomiji SAD

Vašington -- Kongres SAD i administracija predsednika Baraka Obame postigli su kompromisno rešenje o ekonomskom paketu stimulativnih mera, u iznosu od 789 milijardi dolara.

Izvor: B92
Podeli

Vrednost akcija na američkoj berzi skočila je odmah nakon saopštenja da je dogovor postignut. Paket mera danas bi trebalo da bude stavljen na glasanje u Predstavničkom domu, a ubzo i u Senatu. Paket stimulativnih mera predviđa smanjenje poreza, ali i potrošnje nove administracije kako bi se pomoglo posustaloj američkoj privredi.

On bi trebalo i da otvori milione novih radnih mesta, a za žrtve recesije predviđena je socijalna pomoć.

Paketom je omogućeno i smanjenje poreza, koje je Obama obećao. Ove mere moraju da usvoje oba doma, pre nego što bude poslat predsedniku na potpisivanje.

"Svi ekonomski pokazatelji, kao i svaki novi dan, podsećaju nas na to da moramo da reagujemo, i to čvrsto i brzo. Razlike koje su postojale između Senata i Predstavničkog doma u pogledu toga koliko je novca potrebno i za koje mere - uspeli smo da prevaziđemo", rekao je Hari Rid, lider demokratske većine u Senatu.

Nezavisni senator Džo Liberman ocenio je da bi ovaj paket mera mogao da znači preokret za posrnulu američku ekonomiju.

"Ovo je, mislim, prekretnica. Nećemo moći preko noći da se vratimo na mesto na kom je naša ekonomija ranije bila, ali mislim da ovo predstavlja zaokret naše ekonomije koji će nas odvesti u bolje dane, pune mogućnosti za narod Amerike", kazao je on.

Pojedini republikanci, međutim, imaju sasvim drugačije viđenje.

"Veoma sam razočaran, zato što ovo neće doneti američkom narodu ono što očekuje, a to je stvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mesta", smatra Džon Boner, lider manjine u Predstavničkom domu.

"Zabrinuti smo jer mislimo da su predložene mere - mere zbog kojih ćemo se kasnije kajati, i da mogu doneti više štete nego koristi", dodaje Erik Kantor, republikanski predstavnik.

Jedno od pitanja od kojeg će zavisiti izglasavanje paketa mera u Senatu jeste izdvajanje novca za modernizaciju škola, na kom insistira predsednik Obama, a kom se neki senatori, od čijih glasova može zavisiti odluka Senata, protive.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi nije se pojavila na konferenciji za novinare na kojoj je Senat objavio da je postignut dogovor.

strana 1 od 895 idi na stranu