Prva knjižara - spomenik kulture

Prema odluci Vlade Srbije, kuća izdavača Gece Kona u Beogradu, u kojoj je bila i njegova knjižara, proglašena je za prvu knjižaru - spomenik kulture.

Izvor: B92

Petak, 06.02.2009.

17:24

Default images

I novi vlasnici će takođe imati obavezu da očuvaju izgled i namenu objekta. Ovo je prva knjižara koja će biti pod zaštitom države. Enterijer će biti sačuvan koliko je to moguće, a elementi koji nedostaju moraju da se vrate.

Ministar kulture Nebojša Bradić smatra da je izuzetno značajno da se nešto iz oblasti izdavaštva i knjižarstva pod imenom Geca Kon proglasi kulturnim nasleđem.

“Ova knjižara, kao mesto kulture, sretanja i pamćenja autora koji su ovde živeli, nastavlja svoj život nesmetano u narednom periodu. Ovo je stvar koja treba da doprinese da se status kapitala sačuva i da se objekti koje "Prosveta" ima u ovom trenutku unaprede i zaštite autorska prava”, rekao je Bradić.

Od prvobitnih vlasnika, braće Matić, 1932. kuću je otkupio Geca Kon i u njoj otvorio knjižaru. U njoj su se okupljali najznačajniji intelektualci i knjižara predstavlja važno svedočanstvo uspona kulturnog i društvenog života Beograda između dva svetska rata.

“Ma kakav joj status bio, ovo će večito ostati knjižara jer bi zaista bilo neprimereno prema istoriji i kulturi da se to sada menja. Na osnovu odluke, to je uneto u tenderske uslove vezano za privatizaciju”, kazao je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Dinkić je najavio da će Vlada na sledećoj sednici odlučivati da li će i Beogradski sajam biti proglašen kulturnim dobrom.

Podsetimo, Vlada je Sajam najpre proglasila zaštićenim spomenikom kulture, ali za manje od nedelju dana i poništila tu odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: