Sud odlučio da izruči Vasiljkovića

Australijski sud doneo je odluku da izruči Dragana Vasiljkovića - kapetana Dragana Hrvatskoj, gde je optužen za ratne zločine.

Izvor: B92

Utorak, 03.02.2009.

09:31

Default images

Posle tri godine razmatranja, australijski federalni sud odlučio je da Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, bude izručen Hrvatskoj u kojoj je optužen za ratne zločine. Iako je hrvatski predsednik Stjepan Mesić uveren da će kapetan Dragan biti izručen, Hrvatska će na to morati još da čeka jer Vasiljković ima pravo žalbe.

I australijski federalni sud podržao je ocenu prvostepenog suda da bi Dragan Vasiljković mogao imati fer suđenje pred hrvatskim sudom.

U presudi se navodi da nema dokaza da je bilo pristrasnosti u predistražnim radnjama hrvatskog pravosuđa, na šta se pozivao Vasiljković.

Advokati Vasiljkovića, koji je već tri godine u pritvoru i koji se nije pojavio na sudu, najavili su žalbu za koju imaju rok od dve nedelje.

Branioci insistiraju na tome da proces, ukoliko za njim ima potrebe, vodi Haški tribunal.

Vasiljković za sada nije komentarisao odluku niti je rekao da li će se žaliti višem sudu.

Vasiljković je ranije izjavljivao za australijske novine da je obučavao srpske vojnike, ispitivao neprijateljske, ubijao u borbama i vodio napade na zapovednička mesta. On je, međutim, opovrgao svaku umešanost u ratne zločine za koje ga tereti Hrvatska. U jednom od svojih poslednjih istupa u javnosti, kapetan Dragan kategorički je isključivao mogućnost da ga Australija, čiji je državljanin, izruči Hrvatskoj.

“Spreman sam da se kladim u sve što imam da me australijska vlada neće izručiti jer za to nema osnova”, kazao je tada Vasiljković.

U hrvatskom Ministarstvu pravosuđa ne žele da komentarišu odluku dok se ne završi žalbeni proces, niti žele da iznose detalje o eventualnom izručenju i suđenju.

Vasiljković je svojevremeno prvo najavljivao da će rado otići na suđenje u Hrvatsku, ali se nedugo zatim predomislio.

“Poslao sam pismo hrvatskoj ministarki da mi pošalju kartu i ja ću otići. Samo da mi ostave dovoljno vremena za vakcinu protiv besnila jer se Hrvata sigurno ne plašim”, naveo je tada.

Okružno tužilaštvo u Šibeniku tereti Vasiljkovića za zločin protiv čovečnosti i kršenje međunarodnog ratnog prava, to jest za zločine protiv ratnih zarobljenika.

Prema optužnici, kapetan Dragan je mučio, zlostavljao i ubijao hrvatske zarobljenike na području Knina, Bruške i Gline.

Advokat: Ima mogućnosti za promenu odluke

Jedan do Vasiljkovićevih advokata Ilija Glišić kaže da postoji mogućnost žalbe, pa i preinaičenja odluke.

“On ima pravo na žalbu kod punog sastava Federalnog suda, a ako tu ne uspe, ima pravo žalbe pred Visokim sudom u Australiji. Pretpostavljam da on ne želi da bude izručen Hrvatskoj, jer mi znamo šta ga čeka tamo, ništa dobro ga ne očekuje”, rekao je Glišić.

“Jedino što bi mogao još da dozvoli je da padne ‘na milost i nemilost’ ministra koji ima pravo da revidira odluku suda. Ako sud donese odluku o isporučivanju, on može tu odluku da preokrene”, objašnjava on.

Nadležni ministar, u krajnoj instanci, tvrdi advokat Glišić, može da stopira izručenje Hrvatskoj u kojoj, prema mišljenju odbrane, kapetan Dragan ne bi imao fer suđenje.

Kapetan Dragan u Australiji živi pod imenom Danijel Sneden.

Već tri godine je u pritvoru, gde ga posećuje i advokat Glišić.

“Nije mu lako. Zna da nije kriv, a sedi u zatvoru već tri godine. Nije to laka stvar, naročito kada vidi da pravosudni sistem ne donosi ono što bi svaki normalan čovek mislio da bi trebalo da donese. To pada vrlo teško čoveku koji je dao sve od sebe da nešto konstruktivno učini 1990-ih na prostorima bivše Jugoslavije”, rekao je on.

Sam Dragan Vasiljković je u pojedinim u intervjuima u prilog svojoj nevinosti navodio to što ga Haški tribunal ne tereti ni za šta, već ga je samo kao svedoka koristio u postupku protiv Slobodana Miloševića.

Mediji: Žalba i manjak finansija

Advokati Dragana Vasiljkovića najavili su žalbu na današnju presudu Saveznog australijskog suda kojom je odlučeno da ne postoje smetnje da se on isporuči Hrvatsakoj, prenose hrvatski mediji.

Vasiljkovićevi advokati imaju rok od petnaest dana da podnesu žalbu, a hrvatski portal Indeks prenosi spekulaciju da bi žalba mogla izostati jer je Vasiljković navodno ostao bez novca potrebnog za finansiranje odbrane.

Australijski sudija Denis Kaudroj u objašnjenju odluke naveo je da je sud utvrdio da ne postoje dokazi da je bilo pristranosti u predistražnim radnjama obavljenima u Hrvatskoj, kao i da se ne može govoriti o tome da bi sud u Hrvatskoj mogao biti pristran u suđenju, kako se tvrdi u Vasiljkovićevoj žalbi.

Vasiljković je u Australiji živeo kao australijski državljanin pod imenom Danijel Sniden, a uhapšen je 20. januara 2006. u Sidneju na osnovu međunarodne poternice koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u australijskom zatvoru.

Hrvatsko pravosuđe traži Vasiljkovića zbog optužnice kojom ga se tereti za zločin protiv čovečnosti i kršenje međunarodnog ratnog prava, odnosno zločina protiv ratnih zarobljenika tokom rata u Hrvatskoj 1991-1993. goodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: