Radnici "Zastave" očekivali više

Radnici "Zastave" nisu iznenađeni najavom o početku proizvodnje "punta" u Kragujevcu, ali kažu da su očekivali veću proizvodnjnu vozila.

Izvor: B92

Subota, 31.01.2009.

00:46

Default images

Svetska ekonomska kriza izazvala je sumnje da će i neke ranije dogovorene investicije u Srbiji biti sprovedene. Među njima je i "Fijatovo" ulaganje u Kragujevcu, ali je jučerašnjim potpisivanjem ugovora u Torinu potvrđeno je da "Fijat", uprkos krizi u autoindustriji, ne odustaje od proizvodnje u Kragujevcu.

Radnici "Fijatove" fabrike u Srbiji nisu iznenađeni najavom da će u martu početi proizvodnja "punta" u njihovim pogonima, ali su se, kako kaže predsednik Samostalnog sindikata Zastava automobila Zoran Mihajlović, nadali da će proizvodnja biti 20 hiljada automobila što bi značilo posao za oko hiljadu radnika. Proizvodnja 15 hiljada automobila praktično znači produženje ranijeg komercijalnog ugovora koji su imali sa "Fijatom", ocenio je Mihajlović.

"Nažalost, vrlo šture informacije imamo oko osnovnog ugovora koji je potpisan između države i Fijata, koji je predviđao neki nivo investicija i koji je predviđao da izrada ‘punta’ bude samo jedno prelazno rešenje do izrade novog modela”, tvrdi on.

"Tako da ukoliko je došlo do prolongiranja, a čuli smo da jeste negde do kraja godine, onda to dosta menja stvari onog protokola koji smo mi potpisali sa vladom i ostalih stvari koje treba sigurno stavljati u anekse ugovora, ukoliko je do nekog aneksiranja ugovora već došlo", smatra Mihajlović.

Prema informacijama sindikata, rok za investicije od 200 miliona evra, na koje se "Fijat" ugovorom obavezao, prolongiran je do kraja godine.

Takođe, produžen je i ranije dogovoreni rok za proizvodnju novog "Fijatovog" modela čiji bi prvi primerak iz fabrike trebalo da izađe 2010. godine.

"To je kašnjenje od tačno godinu dana i biće dobro ako bude samo toliko. Niko ne zna kakve će efekte imati ova svetska ekonomska kriza i na Srbiju i na ‘Fijat’, tako da je ovo sada što se dešava uslovljeno nekoliko narednih meseci, kako će se situacija odvijati - koliko će ‘Fijat’ dobiti pomoć od njegove države, kako će krenuti oporavak autoindustrije sledeće godine i da li će uopšte krenuti. Tako da ne znam kakve su garancije da će ‘Fijat’ do kraja 2010. izbaciti taj novi model”, kaže Mihajlović.

Predstavnici Samostalnog sindikata Zastava automobila nadaju se da će u ponedeljak na sastanku u Ministarstvu ekonomije dobiti više detalja o biznis planu kragujevačke fabrike automobila.

Za sada se zna da će se osim klasičnog "punta", u Kragujevcu sklapati i "punto" sa dizel motorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: