Island: Dogovorena nova koalicija

Dve partije levice na Islandu dogovorile su se o formiranju vlade, koja će zameniti odlazeću koaliciju desnog centra, saopšteno je u Rekjaviku.

Izvor: B92

Subota, 31.01.2009.

20:51

Default images

Socijaldemokrata i potencijalna premijerka Johana Sigurdardotir izjavila je da bi dve stranke sutra trebalo da zvanično saopšte dogovor o sastavu nove vlade. Prema njenim rečima, pet dana su trajali pregovori između socijaldemokrata i partije Zelenih o koaliciji za formiranje nove Vlade.

Odlazeća koalicija, koju je predvodio premijer Geir Harde, optužena je u oktobru za krizu bankarskog sektora i posle nekoliko meseci masovnih demonstracija podnela je ostavku 26. januara.

Oko 1.500 ljudi večeras se okupilo u Rekjaviku kako bi proslavili odlazak vlade posle tromesečnih protesta.

Harteova vlada, koju su činili Partija nezavisnosti čiji je on lider, i Socijaldemokratska alijansa, bila je na vlasti od maja 2007. godine.

Ekonomska kriza posebno je teško pogodila Island koji se od oktobra prošle godine bori sa njenim posledicama. Vlasti su u oktobru preuzele kontrolu nad tri vodeće banke, a mnogi stanovnici su izgubili posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: