Bilt: Puna saradnja nije Mladić

Beograd -- Puna saradnja sa Hagom ne znači i obavezno hapšenje i izručenje Ratka Mladića, kaže ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt.

Izvor: Beta, Večernje novosti
Podeli

"Puna saradnja vodi potpunom uspehu, ali je prvo potrebno ostvariti punu saradnju. Samo onda kada ostvarite punu saradnju, možete se nadati postizanju cilja, a to je hapšenje i izručenje, bez obzira na to da li će se to dogoditi u bliskoj budućnosti ili u nekom kasnijem trenutku", rekao je Bilt za "Večernje novosti".

Švedski ministar čija zemlja preuzima predsedavanje EU 1. jula, rekao je da priznanje nezavisnosti Kosova neće biti postavljeno pred Srbiju kao uslov za članstvo u EU.

Bilt je kazao i da je odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma imeđu Srbije i EU moguće, ali da trenutno postoje mimoilaženja unutar Unije o tom pitanju.

"Videćemo da li postoji mogućnost da se ta tema zaokruži u sledećih nekoliko meseci", kazao je on i dodao da se radi na tome da se uspostavi zajednički stav svih 27 članica EU o odmrzavanju sporazuma.

Holandija se protivi odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma pre ostvarivanja pune saradnje sa Haskim tribunalom koja za tu zemlju znači hapšenje i izručenje Mladića tom sudu.

Drugi pišu

strana 1 od 96 idi na stranu