Bajatović: Lobiraćemo za Nabuko

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je najavio da će Srbija lobirati da deo međunarodnog gasovoda Nabuko prođe kroz Srbiju.

Izvor: Beta, Ekonomist

Subota, 31.01.2009.

02:30

Default images

Bajatović je u intervjju za novi broj magazina "Ekonomist" rekao da to ne bi trebalo da smeta najavljenoj izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju jer ni u jednim pregovorima "ruska strana nije rekla da je Nabuko konkurencija".

"Zamolićemo neke domaće lobiste koji rade za neke od firmi iz tih zemalja (koje rade na izgradnji gasovoda) da nam oni omoguće barem neku cevku do Srbije", kazao je Bajatović.

Međunarodni gasovod Nabuko trebalo bi da poveže izvorišta prirodnog gasa Irana i Azerbejdžana i da se gas, preko Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske transportuje do potrošača u Jugoistočnoj i Zapadnoj Evropi.

Govoreći o modernizaciji skladišta Banatski dvor, Bajatović je kazao da "postoji mogućnost" da ruska strana ne uđe u taj posao, ali je dodao da "ne postoji razlog" da se to i dogodi.

"U tom slučaju ćemo Banatski dvor završiti sami. Sa Rusima ili bez Rusa, Banatski dvor će biti završen", poručio je Bajatović.

On je izjavio i da građani i privrednici nemaju pravni osnov da tuže njegovo preduzeće zbog restrikcija u snabdevanju gasom tokom gasne krize u januaru.

"Zadatak Srbijagasa jeste radovno snabdevanje domaćeg tržišta gasom, ali situacija kakvu smo imali početkom januara nikad do sada nije viđena. Bilo je restrikcija, ali obustava gasa ne, tako da takva situacija nije predviđena nijednim aktom države ni Srbijagasa", rekao je Bajatović za "Ekonomist".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: