“Smanjiti uticaj političara“

Beograd -- Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić - Marković smatra da treba smanjiti uticaj političara na sport.

Izvor: Politika, Tanjug
Podeli

Ona je u intervjuu “Politici“ rekla da lični primer daje time što se ne meša u izbore u Olimpijskom komitetu, niti u Fudbalkom i drugim savezima, "za razliku od nekih drugih političara". Ministarka kaže da "nisu samo političari krivi što se mnogo upliću u sport", dodavši da ih "često sportski savezi i klubovi pozivaju jer smatraju da će tako lakše doći do sredstava".

Ministraka je istakla da je prema podacima MUP-a, nasilje na sportskim stadionima smanjeno u odnosu na pre godinu dana.

"Svojevremeno sam pokrenula inicijativu da mi i ministarstva pravde i unutrašnjih poslova napravimo izmene Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama, što je zatim usvojeno u skupštini", iskala je ona.

"Naše ministarstvo je finansiralo projekat 'Karakterom protiv nasilja, organizovali smo i posetu ekspertskog tima Saveta Evrope, koji se bavi nasiljem na sportskim manifestacijama", podsetila je ministarka.

"Na poslednjem evaluacionom sastanku Komiteta za sprečavanje nasilja Saveta Evrope, u Strazburu, posebna taèka dnevnog reda bila je poseta Srbiji, i dobili smo pohvale za mere koje preduzimamo. Trenutno, zajedno sa MUP-om i FSS-om, izrađujemo pravilnik o 'stjuartima' redarima koji obezbeđuju sportske događaje. Do kraja godine u Beogradu ćemo organizovati konferenciju o sprečavanju nasilja u sportu", istakla je ona.

Ministarka je navela da bez sportskih objekata nema ni masovnosti, niti vrhunskog sporta.

"Naš Sektor za upravljanje projektima je u 2008. renovirao ili sagradio više od 100 objekata širom Srbije. Od krupnijih planova za 2009. sada ću prvi put da najavim početak izgradnje Nacionalnog trening centra, zatim početak izgradnje Kuće fudbala u saradnji sa Uefom i FSS-om, završetak olimpijskog bazena na Čairu", dodala je ona.

Drugi pišu

strana 1 od 96 idi na stranu