"Korenita reforma pravosuđa"

Pomoćnik ministra pravde Vojkan Simić kaže da će se tokom 2009. izvršiti korenita reforma pravosuđa kojom će biti uspostavljena nova mreža pravosudnih organa.

Izvor: Tanjug

Subota, 31.01.2009.

10:46

Default images

On je dodao da će doći i do korenite promene procesnih i drugih zakona kojim će biti stvoreni uslovi za ubrzanje sudskih postupaka i dosledno ostvarivanje prava na pravično suđenje u razumnom roku. Simić je u izjavi Tanjugu istakao da bi Visoki savet sudstva, pošto bude konstituisan, trebalo da odredi novi broj sudijskih mesta u Srbiji.

Konstitutivna sednica tog najvišeg pravosudnog tela trebalo da bude održana najkasnije do 5. aprila.

Simić je precizirao da će na osnovu novih zakona iz oblasti pravosuđa, koji su stupili na snagu 30. decembra prošle godine, biti sproveden opšti izbor sudija.

Zakonom je predviđeno da će do 1. januara 2010. godine biti uspostavljena i nova mreža sudova i tužilaštva, sa novom nadležnošću i organizacijom, dodao je pomoćnik ministra pravde.

"Bitna promena u pravosudnom sistemu odnosi se na promenu položaja i uloge Visokog pravosudnog saveta, koji bi trebalo da se transformiše u Visoki savet sudstva, kao jednog od najznačajnijih garanta sudske nezavisnosti", naveo je Simić.

To telo odlučivaće o izboru, napredovanju i razrešenju sudija sa stalnom funkcijom, a sprovešće i opšti izbor sudija.

Jedna od funkcija Visokog saveta sudstva biće i da predlaže Narodnoj skupštini kandidate za izbor sudija koji se prvi put biraju - na određeno vreme od tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: