Island i Hrvatska zajedno u EU?

EU namerava da, po ubrzanom postupku, do 2011. primi u Uniju Island, a zajedno sa njim u EU bi mogla ući i Hrvatska, piše londonski dnevnik "Gardijan".

Izvor: Gardijan

Petak, 30.01.2009.

10:43

Default images

Visoki zvaničnici u Briselu rekli su tom listu da bi višegodišnji pregovori za priključenje Islanda EU mogli da budu ubrzani, preneo je Bi-Bi-Si. "Brisel više voli da u svoje redove prima po dve zemlje istovremeno, pa je moguće da, ukoliko Island završi svu proceduru, bude primljen u Uniju zajedno s Hrvatskom", izjavio je evropski komesar za proširenje Oli Ren.

Namera evropskih lidera je da malu arktičku zemlju spasu od finansijskog kolapsa.

Vlada Islanda je, naime, bila prva koja je pala zbog posledica globalne ekonomske krize.

Nacionalna valuta kruna je uništena, štednja i penzioni fondovi su se istopili, a u Rejkjaviku su izbili nemiri.

Prema pisanju „Gardijana“, očekuje se da glavna tema kampanje za izbore u maju bude priključenje EU, čemu su se dosad protivile mnoge stranke na ostrvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: