Većina ne bi prijavila Mladića

Uprkos nagradi od milion evra za informaciju o Ratku Mladiću, čak 65 odsto građana Srbije ga ne bi prijavilo, pokazuje istraživanje Startedžik marketinga.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.01.2009.

16:28

Default images

Istraživanje je rađeno za emisiju Stanje nacije na B92, a istraživači upozoravaju da ovi rezultati ukazuju na to da država ne radi dovoljno da bi razbila mit o Ratku Mladiću.

Ratko Mladić, po svoj prilici, ne mora da strahuje i da, kako tvrde obaveštajne službe, hoda u vunenim čarapama ili razmišlja o bučnom vodokotliću.

Čak i da ga vidi, većina građana Srbije ga ne bi prijavila, pokazuje najnovije istraživanje.

Informaciju o čoveku koji je optužen za genocid u Srebrenici, a tereti se i za ubijanja, seksualne zločine, mučenja, proterivanja širom BIH, za sebe bi sačuvala većina sagovornika u anketi B92:

“Ma, jok! Neću. Imam obraza. Pravoslavac ne cinkari nikoga. Ma kakvi zločini, nemoj da mi pričate.“

“Bih, jer mi trebaju pare i nisam povezan sa njim kao ostali.“

“Pa, vi mene smatrate izdajnikom.“

“Nikad.“

“Ne. Zato što mislim da nije ratni zločinac i da Haški tribunal sudi Srbima i sve je montirano.“

Dvadeset odsto ispitanika u istraživanju ne zna šta bi radilo kada bi se našlo u takvoj situaciji, a 14 odsto bi bilo spremno da prijavi Mladića.

Mladića bi odalo najviše mladih između 18 do 29 godina, objašnjava Svetlana Logar iz Stratedžik marketinga.

“U takvoj klimi, te mitologije, između heroja i zločinca, vi ne možete očekivati da će ljudi, čak i oni koji misle da bi ga trebalo prijaviti i da bi ga trebalo isporučiti, da na ovakvo pitanje odgovore sa da“, kaže ona.

“To malo zvuči – ja bih ga prijavila, pa još bih ga i prodala za milion evra, bolje da se ne mešam. Vi nemate jasnu poruku ljudima od zvaničnika, nadležnih, za šta je optužen i koliko je argumentovana optužnica“, ocenjuje Logarova.

Koordinator Akcionog tima za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ne misli da bi se isticanjem zločina za koje je optužen nešto u javnom mnjenju promenilo.

“Mislim da smo unapred izgubili bitku da predstavimo Mladića ovako ili onako jer već postoji formirano mišljenje. Mislim da je to jedan širi odnos prema Tribunalu, percepcija Tribunala, neprincipijelnosti tog suda, uslovljavanja međunarodne zajednice“, smatra Ljajić.

Na policijskim stanicama nedavno su postavljene poternice sa fotografijama haških begunaca i brojem telefona za informacije o njima.

U MUP-u B92 nije uspeo da sazna ko poziva 9191, ali je, kako tvrdi Ljajić, broj poziva povećan, pa se javljaju čak i kriminalni klanovi kako bi potkazali suparničke grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: