Olmert: Od ponoći prekid vatre

Premijer Izraela Ehud Olmert izjavio je da će od subote u ponoć Izrael jednostrano proglasiti prekid vatre u pojasu Gaze.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 17.01.2009.

15:50

Default images

On je naveo da će izraelske trupe ostati u toj palestinskoj oblasti i okolini. "U dva sata po lokalnom vremenu (ponoć po GMT), prekinućemo vatru, ali ćemo ostati raspoređeni u pojasu Gaze i okolini", izjavio je Olmert u Tel Avivu.

On je, međutim, naglasio da će se izraelska vojska, "ako neprijatelji odluče da napadnu, osećati slobodnom da snažno odgovori". Olmert je nakon glasanja izraelske vlade o uspostavljanju prekida vatre rekao da je Izrael tokom 22-dnevne ofanzive u pojasu Gaze postigao svoje ciljeve, "i više od toga".

"Naši ciljevi, oni koje smo postavili kad smo započeli ofanzivu, u potpunosti su ispunjeni, i više od toga", rekao je izraelski premijer na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, palestinski radikalni pokret Hamas koji kontroliše pojas Gaze, pretrpeo je velike gubitke.

U izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze od 27. decembra poginulo je oko 1.200 Palestinaca.

Zvaničnik Hamasa Osama Hamdan u Bejrutu je ranije rekao da će se borba nastaviti do ukidanja blokade pojasa Gaze.

Jedan izraelski zvaničnik je rekao da izraelska vlada očekuje da postigne dogovor s Egiptom o pojačanju bezbednosti duž granice te zemlje i pojasa Gaze.

Izrael traži da se na granicu vrate snage Palestinske uprave u kojoj dominira umereniji Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. Međutim, hamasovci kontrolišu Gazu od juna 2007, kada su pobedili fatahovce.

Izrael planira najpre otvaranje prelaza za humanitarnu pomoć a trajnije rešenje povezuje s napretkom u pregovorima za puštanje otetog izraelskog vojnika Gilada Šalita.

Šef egipatske diplomatije Ahmed Abul Gejt rekao je danas da njegova zemlja nije obavezana američko-izraelskom memorandumom da se zaustavi krijumčarenje oružja u pojas Gaze.

Memorandum su sinoć u Vašingtonu potpisali američki državni sekretar Kondoliza Rajs i njena izraelska koleginica Cipi Livni, u cilju da se nadgledaju putevi krijumčarenja oružja iz Irana u pojas Gaze, između ostalog u Persijskom zalivu, Sudanu i okolnim zemljama i na granici između Egipta i palestinske teritorije.

Ban za hitnu obustavu vatre

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je danas na hitnu obustavu vatre u Gazi, bez čekanja na detalje primirja na čijem postizanju se radi.

"Ne možemo da čekamo na sve detalje, mehanizme, da budu konačno dogovoreni u pregovorima, dok civili i dalje pate, umiru i bivaju ranjavani. Nemamo više vremena za gubljenje. Tražimo hitnu obustavu vatre", rekao je Ban u trenutku kada je Izrael objavio da razmatra proglašavanje jednostrane obustave vatre u tronedeljnoj ofanzivi na pojas Gaze.

Ban je u današnjem govoru u libanskom parlamentu rekao da Hamas mora da prestane da raketira Izrael i da izraelske trupe moraju da okončaju ofanzivu i da se povuku iz Gaze.

Generalni sekretar UN je još rekao da moraju biti imenovani "ključni izvori" krize, kao i da Izrael mora da okonča okupaciju arapske teritorije, koju je osvojio 1967.

On je naveo i da "veoma brine" za stabilnost u južnom Libanu, odakle su poslednjih dana ispaljivane rakete na Izrael, što je uslovilo odgovor izraelske artiljerije.

Tokom njegovog govora, ispred parlamenta u Bejrutu, okupilo se stotine ljudi koji su vikali: "Ban Ki Mun, spakuj stvari i odlazi!"

Jedan viši zvaničnik Hezbolaha, koji je takođe učestvovao u protestu, rekao je da bliskoistočna Banova turneja "neće prevariti" njega i njegove sunarodnike.

"Ban Ki Mun je došao u libanski parlament da bi nas još jedanput prevario. Trebalo je da preduzmete korake za obustavljanje agresije njenog prvog dana ili nedelje, a ne da dođete posle 22 dana da služite izraelskoj politici...", rekao je on u govoru pred oko 500 demonstranata okupljenih ispred sedišta UN u centru Bejruta.

Predsednik libanskog parlamenta Nabih Beri, takođe je kritikovao "paralizu UN" i naveo da bi primena rezolucije UN o konfliktu u Gazi, kojom se traži i povlačenje izraelske vojske sa palestinskih teritorija, povratila poštovanje za svetsku organizaciju.

Ukoliko ta rezolucija bude primenjena, "UN će sačuvati Bliski istok od svih ovih ratova", rekao je Beri.

Ban se danas tokom pre podneva sastao i sa libanskim predsednikom Mičelom Sulejmanom i premijerom Fuadom Siniorom.

Brodovi za sprečavanje šverca oružja

Velika Britanija, Francuska i Nemačka ponudile su danas da pošalju svoje ratne brodove na Bliski istok, kako bi nadgledali i sprečavali krijumčarenje oružja Palestincima u pojasu Gaze.

"Ta ponuda je na stolu. Jedna od glavnih prepreka u vezi sa prekidom vatre (u Gazi), pored raketnih napada, bila je i zabrinutost zbog krijumčarenja oružja", izjavio je portparol britanskog premijera Gordona Brauna.

Nemačka vlada saopštila je da je zajedno sa vladama Velike Britanije i Francuske poslala pismo vlastima u Izraelu i Egiptu u kojem se izražava spremnost da pomognu u postizanju održivog prekida vatre u pojasu Gaze.

"Mi smo se složili po tom pitanju u poslednjih nekoliko dana i nastavićemo da blisko sarađujemo sa izraelskom i egipatskom vladom na ispunjavanju tih mera", navodi se u saopštenju nemačke vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: