Izrael: Novinari prekršili cenzuru

Izraelske vlasti optužile su dva palestinska novinara koji rade za iransku televizijsku stanicu da prenose tajne podatke neprijatelju.

Izvor: B92

Sreda, 14.01.2009.

17:19

Default images

U optužbi se navodi da su novinari javili o početku izraelske kopnene ofanzive na Gazu 3. januara dok je još ta informacija bila pod vojnom cenzurom.

Kako se kaže u optužnici koja je objavljena juče, oni su znali da će njihov izveštaj na iranskoj televiziji Al Alam na arapskom jeziku dovesti u opasnost izraelske vojnike tako što unapred obaveštava radikalni Hamasa o operaciji.

Ako se dokaže da su krivi mogli bi da budu osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, navodi agencija Asošiejted pres.

Branioci novinara navode da njihovi klijenti nisu znali da krše bilo kakav zakon i smatraju da su se izraelske vlasti okomile na njih zato što znaju da su Palestinci koji rade za televizijsku stanicu iz Irana koji je jedan od najvećih neprijatelja Izraela.

Protest novinara

Udruženje stranih novinara koji izveštavaju iz Izraela i sa palestinskih teritorija izrazilo je protest i tužilo izraelsku vladu zbog odluke da se novinarima zabrani da borave u delovima Izraela oko pojasa Gaze.

U saopštenju udruženja navodi se da zatvorene vojne zone predstavljaju ozbiljno kršenje slobode štampe.

Izraelska vojska dozvoljava samo ograničenom broju izveštača da nakratko uđu u pojas Gaze i to pod njenim strogim nadzorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: