Gaza: Vojska Izraela pred gradom

Posle 18 dana ofanzive, izraelska vojska približila se samom centru grada Gaze, u kome živi oko 400 hiljada stanovnika.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 14.01.2009.

02:27

Default images

Izraelska pešadija i palestinske trupe imale su okršaje u gusto naseljenim delovima grada Gaze. Na desetine kuća je uništeno, a preplašeni stanovnici pokušavaju da se sklone od pucnjave. Prema navodima palestinske medicinske službe, u toku jučerašnjeg dana poginulo je 40 ljudi. Time se broj žrtava u Palestini popeo na 900.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun danas počinje turneju po Bliskom istoku. Očekuje se da će posetiti Izrael, Siriju i palestinske teritorije. UN su optužile Izrael da ozbiljno ugrožava sigurnost dece u Gazi. U izveštajima Komiteta za Prava dece pri UN stoji da žene i deca čine više od 40 odsto ubijenih u Gazi. Takođe se navodi da će to ostaviti velike posledice na brojne generacije tamošnje omladine.

I pored ove osude UN, ministar odbrane Izraela Ehud Barak smatra da ima još ciljeva koje izraelska vojska mora da ostvari.

"Ostvarili smo većinu ciljeva, ali ne i sve. Nastavićemo sa kopnenim napadima kao i sa napadima sa mora i iz vazduha", kazao je Barak.
Mahmud Abasa (FoNet, AP)
Predsednik Palestine Mahmud Abas pozvao je sve na prekid vatre, a Izraelcima je poručio da sklone trupe sa palestinske zemlje.

"Irzael nastavlja da napadu Gazu. Oni žele da potpuno unište naš narod ovde, ali mi ćemo se boriti, pokušaćemo da se zaštitimo i nećemo odustati. Sve što sada tražimo je da se obustave napadi. Izraelske trupe moraju da se povuku iz Palestine i patnja našeg naroda mora da se završi", rekao je Abas.

UNICEF: Više od 300 žrtaava su deca

Više od 300 dece je poginulo a oko 1.500 je ranjeno u Gazi od početka izraelske ofanzive na tu palestinsku teritoriju 27. decembra, saopštio je danas UNICEF.

Izvršna direktorka agencije UN za decu An Veneman navodi u saopštenju da su deca i njihove porodice zarobljeni u "neizmernom nasilju". Ona je rekla da deca i većina stanovnika u Gazi "trpi u sukobu koji nije njihov".

Prema palestinskim medicinskim izvorima, u sukobima je do sada poginulo najmanje 1.010 ljudi, a ranjeno je 4.580.

Veneman će sutra u Johanesburgu predstaviti godišnji izveštaj UNICEF-a o deci.

Crveni krst: Humanitarna situacija dramatična

Predsednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Jakob Kelenberger ocenio je da je humanitarna situacija u pojasu Gaze "dramatična".

"Nažalost, humanitarna situacija je dramatična, mogao sam da se u to uverim prilikom posete bolnici (u Gazi)", rekao je na konferenciji za novinare Kelenberger koji je juče posetio Gazu, a danas Zderot, na jugu Izraela.

On je, međutim, naglasio da u bolnicama u pojasu Gaze nema nestašice lekova.

"Ne mogu dovoljno snažno da naglasim koliko je važno da strane u sukobu poštuju principe i norme humanitarnog prava, i da pre svega ne napadaju civile", rekao je predsednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Govoreći o situaciji u Zderotu, koji je često na meti palestinskih raketa, Kelenberger je rekao da je tokom posete jugu Izraela video da tamošnje stanovništvo živi u strahu od raketnih napada koji traju godinama.

On je pozvao Palestince i Izraelce da učine sve kako bi razlikovali civile od "osoba koje učestuju u sukobima".

Kelenberger je zatražio da se palestinskim medicinskim službama omogući stalan pristup zonama koje su zahvaćene sukobima kako bi pomogle ranjenima.

"Potrebno je da u svakom trenutku a ne samo tokom tri ili četiri sata bude omogućen pristup ranjenim osobama kako bi im bila ukazana pomoć i kako bi bili evakuisani", dodao je on.

Upitan o tvrdnjama da je Izrael koristio projektile sa fosforom, on je rekao da nema dokaze da je korišćeno oružje sa fosforom.

Protest učenika u Pakistanu

Hiljade pakistanskih učenika demonstriralo je danas u Karačiju, na jugu zemlje, protiv izraelske ofanzive u pojasu Gaze.

Oko 3.000 učenika okupilo se u blizini mauzoleja osnivača Pakistana Muhameda Alija Džine, javio je Rojters.

Oni su pozivali na džihad (sveti rat), uzvikujući parole poput "Tri najveća zla: Amerika, Izrael i Indija" ili "Vladari arapskih zemalja, stidite se!".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: