Gaza: Sukobi u naseljenim delovima

Izraelska pešadija danas je vodila žestoke okršaje sa palestinskim islamistima u najgušće naseljenim delovima grada Gaze.

Izvor: B92

Utorak, 13.01.2009.

01:40

Default images

U novoj seriji napada uništeno je nekoliko desetina kuća. Vojska je na samo jedan kilometar od centra grada. Tokom noći izraelska avijacija bombardovala je pozicije Hamasa. Posle 18 dana ofanzive, i ulaska u kvart Tel Hava, izraelska vojska približila se samom centru grada Gaze, u kome živi oko 400 hiljada stanovnika.

Izraelski premijer Ehud Olmert upozorio je radikalni Hamas da će se suočiti sa gvozdenom pesnicom, ako ne prihvate izraelske uslove za primirje.

Palestinska ekstremistička organizacija Hamas planira da odbije egipatski predlog za okončanje 17-dnevne izraelske ofanzive na pojas Gaze, rekli su danas libanski politički izvori bliski toj grupi.

Ban Ki Mun poziva na prekid sukoba

Izraelski vojnici u pojasu Gaze (Beta)
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun zatražio je obustavu vatre u pojasu Gaze navodeći da je "već bilo previše žrtava".

Ban Ki Mun u sredu kreće na turneju po Bliskom istoku, a očekuje se da će posetiti Izrael, Siriju i palestinske teritorije. Izraelski vazdušni napadi na Gazu nastavljeni su i sinoć kako bi se pojačao pritisak na Palestince. Ban Ki Mun je rekao da planira da izvrši pritisak na izraelske i regionalne lidere kako bi se okončala ofanziva na pojas Gaze, kao i da će razgovarati sa međunarodno priznatim palestinskim liderom - predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom, ali ne i sa liderima Hamasa.

“Postoji rezolucija Ujedinjenih nacija koja zahteva momentalni i trajni prekid vatre. U ime čovečnosti i međunarodnog prava ta rezolucija se mora poštovati. Očekujem da će sukobljene strane učiniti sve što je potrebno kako bi došlo do prekida vatre”, poručio je generalni sekretar UN.

On je rekao da Hamas mora odmah da prekine raketiranje teritorije Izraela, istakavši da vođe Hamasa moraju da misle i na budućnost palestinskog naroda.

S druge strane, izraelski premijer Ehud Olmert rekao je da će se nastaviti ofanziva protiv Hamasa u pojasu Gaze sve dok ne pristanu da ispune sve zahteve Izraela.

Međutim, vođe Hamasa saopštile su da je pobeda nad Izraelom bliža nego ikad, uprkos činjenici da je za 17 dana izraelske ofanzive poginulo više od 900 Palestinaca.

U ofanzivi izraelske vojske na Gazu u ponedeljak uveče Izraelci su izveli 25 vazdušnih napada na skladišta municije, raketne bacače i vozila koja su prevozila pripadnike Hamasa.

EU: Izraelsko bombardovanje je nesrazmerno

Komesar Evropske unije za razvoj i humanitarnu pomoć Luj Mišel izjavio je da je izraelsko bombardovanje u pojasu Gaze nesrazmerno i da krši međunarodni zakon.

U jednoj od najžešćih kritika, kako je ocenio Rojters, jednog zvaničnika EU od kada je Izrael počeo ofanzivu u kojoj je poginulo više od 900 ljudi, Mišel je rekao da je odgovor jevrejske države na raketne napade Hamasa "potpuno nesrazmeran".

"Činjenica je, sa čime se slažu priznati stručnjaci iz te oblasti, da Izrael ne poštuje međunarodno humanitarno pravo", izjavio je Mišel u intervjuu koji je danas objavio belgijski list "La Libr Belžik".

"Prva obaveza je da okupaciona sila mora da čuva živote civila, da ih štiti, da ih hrani i da brine o njima, što očito ovde nije slučaj", podvukao je Mišel.

On je istakao da je teško prebaciti odgovornost na bilo koju stranu, dodajući i da je Hamas maltretirao Izrael sa stalnim raketnim napadima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: