Novi Pazar: Protesti zbog Gaze

Beograd, Novi Pazar -- Nekoliko hiljada građana Novog Pazara protestovalo je protiv rata u Gazi. Proteste su organizovali Mešihat IzuS i humanitarna organizacija " Berekt".

Izvor: B92, Beta
Podeli

Prvi protestni skup na centralnom gradskom trgu u Novom Pazaru organizovala je Islamska zajednica u Srbiji na čijem je čelu glavni muftija Muamer Zukorlić, dok je protestnu šetnju organizovala humanitarna organizacija "Bereket".

Glavni muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić i konzul Ambasade Palestine u Beogradu Talal el Zik pozvali su sve u Srbiji da učestvuju u humanitarnoj akciji pomoći narodu Gaze.

Palestinski konzul je zahvalio na podršci muslimana Sandžaka i u ime ambasade zamolio za humanitarnu pomoć.

On je naveo da je uzrok sukoba odbijanje Izrela da se povuče sa okupiranih palestinskih teritorija.

"Bez ostvarenja konačnog cilja - Palestina sa Jerusalimom kao glavnim gradom neće biti mira", rekao je konzul Talal el Zik.

Muftija Zukorlić je ocenio da i narod iz Sandžaka može da pomogne napaćenom narodu Gaze jer "svaki naš jedan dinar ili evro, za nekoga znači tabletu, injekciju antitetanusa, za nekoga znači život".

Zukorlić je rekao da i on kao i svi časni ljudi oseća tugu u srdžbu, ali da ima snage i ponosa da prkosi zlu, ma koliko ono jako bilo.

"Danas je rizično biti protiv nečega što se tice Izraela, jer se može protumačiti da ste anti - ovo ili anti - ono. Ipak, mi smo antifašisti i protiv smo onoga što su oni uradili Jevrejima, ali nismo protiv Nemaca, niti smo protiv Jevreja", rekao je Zukorlić.

U protestnoj šetnji centrom Novog pazara, koju je organizovala Humanitarna organizacija "Bereket," učestvovao je i predsednik Bošnjačke liste za evropski Sandžak i ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin.

Ugljanin je rekao da učestvuje u protestu iz ličnih razloga.

Član organizacije "Bereket" Adnan Jusufović rekao je da je protest način da građani Novog Pazara demokratski izraze negodovanje zbog "decenijskog stradanja muslimana u pojasu Gaze, na očigled čitavog sveta".

Jusufović apelovao na sve ljude u čijoj je moći da utiču na Izrael da prekine genocid nad nedužnim stanovništvom i rekao da žali što učesnike tog protesta nije danas pozdravio palestinski ambasador.

Politika

"Korenita reforma pravosuđa"

Beograd -- Pomoćnik ministra pravde Vojkan Simić kaže da će se tokom 2009. izvršiti korenita reforma pravosuđa kojom će biti uspostavljena nova mreža pravosudnih organa.

Politika subota 31.01. 10:46 Komentara: 6
strana 1 od 106 idi na stranu