Slovenačke vinjete i dalje problem

Sadašnji slovenački sistem vinjeta za korišćenje autoputeva je nepravedan prema tranzitnim putnicima, smatra evropski komesar za saobraćaj Antonio Tajani.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.01.2009.

10:45

Default images

Tajani je zbog toga predložio i da Slovenija, pored postojećih godišnjih i polugodišnjih vinjeta, uvede i sedmične vinjete, koje ne bi koštale više od pet evra, piše tršćanski list "Il Pikolo". Ovo nije prvi put da pomenuti evropski komesar iz Italije kritikuje slovenački sistem vinjeta.

"Ako idem na odmor u Sloveniju za nedelju dana, zašto bih morao da platim za godinu dana?", rekao je Tajani, dodavši da u Sloveniji turista koji dođe na samo jedan dan mora da plati vinjetu onoliko koliko je plaća i neko ko se svaki dan vozi po slovenačkim auto-putevima.

Pored evropskog komesara, od uvođenja vinjeta do danas, oštre kritike Sloveniji upućuju i automobilski klubovi iz susednih država, koji naglašavaju i to da turisti koji krenu na odmor u Hrvatsku, moraju za dva sata tranzitne vožnje po slovenačkim auto-putevima da plate čak 35 evra, koliko košta "najkraća" polugodišnja vinjeta.

Evropska komisija od uvođenja vinjeta, do danas, vrši pritiske na Sloveniju da uvede i "kraće" vinjete, a zbog toga što to u Sloveniji još uvek nije učinjeno, Brisel je Sloveniji nedavno blokirao dotok novca, odnosno kredite za gradnju auto-puteva.

U Sloveniji kratkotrajnije vinjete još nisu uvedene, ali je umesto njih uvedena godišnja vinjeta.

Slovenački mediji navode da slovenačka državna agencija za puteve sada razmišlja o uvođenju sedmodnevnih ili desetodnevnih vinjeta, koje bi koštale 15 evra, ali zbog kojih bi, već sada naglašavaju, drastično poskupele polugodišnje i godišnje vinjete, koje sada koštaju 35 i 50 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: