Porastao broj žrtava u Gazi

Broj žrtava izraelske ofanzive u pojasu Gaze iznosi 763 osobe, pošto su spasilačke službe za vreme prekida bombardovanja izvukle iz ruševina mnoga tela.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 08.01.2009.

08:35

Default images

Prema sinoćnjem bilansu, broj žrtava izraelske ofanzive premašio je 700, a danas po podne utvrđeno je da je 763 osoba poginulo u izraelskim napadima, rekao je šef hitne službe u pojasu Gaze Muavija Hasanein.

Oko 20 osoba, uključujući žene i decu, poginulo je u današnjim napadima, a palestinske službe su iskoristile tročasovni prekid bombardovanja da uklone tela iz ruševina zgrada u zonama borbi. "Bilans se povećao na 763, nakon uklanjanja mnogih tela iz zona u koje nismo mogli da uđemo, pre svega u Džabaliji i Atatri (na severu) i u Zejtunu (četvrti u gradu Gaza)", rekao je Hasanein.

Humanitarna agencija UN suspendovala je danas sve operacije u pojasu Gaze zbog opasnosti od izraelskih napada na tom području.

"Agencija je odlučila da suspenduje sve svoje operacije u pojasu Gaze zbog sve češćih neprijateljskih akcija prema našem osoblju i prostorijama", rekao je portparol te agencije u Gazi Adnan Abun Hasna.

On nije precizirao koliko će trajati suspenzija. Dva palestinska vozača u konvoju UN danas su poginula u raketnom napadu izraelskih tenkova, saopštile su UN.

Portparol UN Ričard Majron naveo je da je izraelska vojska bila unapred obaveštena o prolasku konvoja te agencije UN, koji je pogođen kod prelaza Erez.

Nakon tog napada obustavljen je prelazak svih konvoja na prelazima Erez i Kerem Šalom.

Kerem Šalom je glavni prelaz za humanitarne konvoje koji dopremaju pomoć u pojas Gaze.

"Ovo pokazuje koliko u Gazi nije bezbedno u trenutku kada pokušavamo da rešimo humanitarne potrebe tamošnjeg stanovništva", naveo je Majron.

Napad na Izrael iz Libana

Više raketa ispaljeno je jutros na sever Izraela sa libanske teritorije, a izraelska vojska odmah je odgovorila na napad.

Četiri rakete tipa "kaćuša" ispaljene su na oblast zapadno od Galileje, u zoni grada Naharije i naselja Kabri, rekli su vojni izvori.

Prema bolničkim podacima, pet osoba je ranjeno.

"Pucali smo direktno na mesto odakle su iz Libana ispaljene rakete", rekao je portparol izraelske vojske.

Prema nezvaničnim izvorima, vojska je ispalila pet raketa na libansku teritoriju.

U izraelskoj vojsci, međutim, ocenjuju da se, po svemu sudeći, radi o "izolovanom napadu" neke palestinske oružane grupe kao odgovor na izraelsku ofanzivu na pojas Gaze.

Šef libanskog Hezbolaha Hasan Nasrala izjavio je juče da je spreman za novi rat sa Izraelom, zapretivši izraelskim vlastima mnogo gorim sukobima nego u leto 2006, ako izraelska vojska otvori novi front paralelno sa onim u pojasu Gaze. "Sve mogućnosti su realne i otvorene", rekao je Nasrala u govoru koji je emitovan na velikom video-bimu pred više desetina hiljada okupljenih pristalica Hezbolaha u predgrađu Bejruta.

Izrael je noćas intenzivirao napade na jug pojasa Gaze, dolaskom desetina tenkova sa izraelske teritorije i vazdušnim napadima na grad Rafu, tvrde očevici.

Desetine izraelskih tenkova, podržanih helikopterima, ušle su oko jedan sat po lokalnom vremenu (23 sata po srednjoevropskom) na jug pojasa Gaze preko prelaza Kisufim i krenuli su ka gradu Kan Junes, rekli su očevici.

Istovremeno, izraelski avioni izvršili su dva napada na ciljeve u gradu Rafi, na jednu kuću i na mesto gde se pretpostavlja da se nalazi tunel, nedaleko od egipatske granice, za krijumčarenje oružja, navode isti izvori.

Nema informacija o žrtvama u Rafi.

Izraelske vlasti su 27. decembra započele ofanzivu da bi, kako tvrde, zaustavile raketne napade islamista, među kojima Hamasa, na Izraelce.

Prema podacima UN, u sukobima je ubijeno više od 600 Palestinaca, od kojih najmanje 150 civila, dok je Izrael izgubio sedmoricu vojnika i troje civila.

O aktivnostima međunarodnih zvaničnika za uspostavljanje mira na Bliskom istoku možete čitati u posebnoj vesti.

UN: U školi nije bilo ekstremista

Visoki zvaničnik agencije UN zadužene za palestinske izbeglice u Gazi Džon Ging izjavio je da u školi UN, gde su u utorak u izraelskom napadu ubijena 43 Palestinca, nisu bili ekstremisti Hamasa.
Izraelska artiljerija na položaijima u oblasti Gaze (FoNet, AP)
Ging je putem video-linka rekao novinarima u sedištu UN u Njujorku da je ranije danas posetio napadnutu školu u Džabaliji.

"Rukovodstvo škole i moje osoblje, koje ima dosta iskustva, ubedili su me da u školi nije bilo ekstremista", kazao je Ging, zatraživši nezavisnu istragu povodom tog napada u kojem je 100 ljudi ranjeno, preneo je Rojters.

Ging je istakao da bi, ukoliko neko ima dokaze koji potvrđuju suprotno, trebalo da ih iznese.

Izrael je priznao da je tenkovskim granatama pogodio školu kojom upravlja agencija UN za izbeglice, u koju se sklonilo nekoliko stotina ljudi.

Prva grupa stranaca stigla do granice

Prva grupa od oko 200 stranaca, među kojima 20 Rumuna, stigla je danas do kontrolnog punkta Erec, na granici sa Izraelom.

Od početka operacije Izraela u pojasu Gaze, ovo je treći pokušaj da se evakuišu strani državljani iz te zone. Prethodna dva nisu uspela pošto su morali da se vrate zbog raketiranja i kopnenih sukoba, prenosi sa lica mesta izveštač rumunske televizije Realitatea Kristijan Zaresku.

Rumunske državljane na granici kod Ereca, gde traje procedura proveravanja njihovih dokumenta, čekali su ambasador i konzul Rumunije u Izraelu.

Rumuni će nakon provere dokumenata otputovati autobusom preko Izraela u Jordan.

Prvi pokušaj evakuacije stranih državljana iz pojasa Gaze bio je 5. januara, kada autobus sa oko 70 stranaca nije mogao da prođe do Ereca zbog kratera od bombe na putu i raketiranja.

Tajms: Izrael koristio bombe s belim fosforom

Izrael je koristio kontroverzne bombe sa belim fosforom tokom svoje ofanzive u Gazi, piše današnji britanski dnevnik Tajms.

List takođe naglašava da je portparolka izraelske vojske demantovala da je u Gazi korišćena ta municija.

Prema navodima lista, na fotografijama skladišta municije izraelske vojske, koje su napravljene prošle nedelje na granici sa Gazom, jasno se vide projektili na kojima stoji znak M825A1, što je oznaka za bombe sa belim fosforom američke proizvodnje.

List objašnjava da izraelska vojska koristi te bombe da stvori dimne zavese na terenu, i da ima dokaze da su palestinski civili povređeni od ove municije koja izaziva teške opekotine.

Beli fosfor je toksična supstanca koja može da bude smrtonosna i može da izazove opekotine kao i da ošteti jetru, srce i bubrege.

Bombe s belim fosforom nisu zabranjene nijednim međunarodnim sporazumom, međutim, Protokol III Konvencije o konvencionalnom naoružanju iz 1980, zabranjuje njihovu upotrebu protiv civilne populacije, kao i protiv vojnih snaga raspoređenih u naseljenim oblastima.

Tajms citira nekoliko predstavnika zdravstvenih službi iz grada Gaze koji kažu da su lečili ljude za koje veruju da su žrtve tih bombi.

Portparolka izraelske vojske demantovala je za britanski list da se koristi ova municija.

"Projektili M825A1 su prazni i nemaju ni eksploziv ni beli fosfor. Mi ih ispaljujemo da označimo metu pre nego što gađamo sa pravim projektilima, one nisu namenjene da ubijaju ljude", rekla je ona.

Ona je dodala da Izrael koristi oružje koje upotrebljavaju i druge vojske i ne koristi nikakvo oružje koje je zabranjeno međunarodnim konvencijama.

Izraelska vojska priznala je da je upotrebljavala bombe s belim fosforom protiv "vojnih ciljeva" tokom svoje ofanzive protiv Hezbolaha na jugu Libana 2006. godine, navodi britanski list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: