Grejanje: Kritično u Vojvodini

Trećina novosadskih stanova ostala večeras bez grejanja, pošto su iscrpljene zalihe gasa namenjene toplani "Zapad". I Pančevci tokom noći bez grejanja.

Izvor: B92

Sreda, 07.01.2009.

13:08

Default images

U Novom Sadu tri toplane imaju mogućnost da sa gasa pređu na mazut, dok četvrta nema. "Svi resursi su stavljeni na raspolaganje, jer će svakako biti udara na energetski sistem, postavljeni su agregati u objektima poput bolnica", rekao je gradonačelnik Igor Pavličić.

Dečija bolnica će se grejati uz pomoć uljnih radijatora i klima urešaja dok se ne obezbedi kotao za grejanje na mazut, izjavio je gradonačelnik Igor Pavličić. "Povukli smo agregate od vojske, sa Televizije i od NIS -a, a rukovodstvo bolnice poručilo je kotao na mazut, čime će trajno rešiti problem grejanja", dodao je on.

Direktor Doma zdravlja Novi Sad Života Lazarević je kazao da će ambulante u prigradskim naseljima raditi samo od sedam do 10 sati ujutro, a za to vreme će u ordinacijama biti uključene grejalice.

Radijatori su počeli da se hlade na Detelinari, Novom naselju, Satelitu, području oko Novosadskog sajma i u Petrovarinu, gde je na daljinski sistem grejanja priključeno 25.000 stanova sa oko 70.000 stanovnika.

Klinički centar Vojvodine i porodilište imaju kotlarnice na tečno gorivo i problema sa grejanjem neće biti.

Od sutra neće raditi ambulante na Novom naselju, u Jugovićevu, kao i one u Vršačkoj i Ulici Juga Bogdana, a pacijenti će pomoć lekara moći da potraže u ambulantama gde će biti grejanja - na Limanu, u Zmaj Ognjena Vuka, Rumenačkoj, na Bulevaru Mihajla Pupina i na Klisi.

Do seobe u "tople delove grada" doći će u vrtićima i staračkim domovima. Bez gasa su ostali i individualni potrošači, a većina nema drugih mogućnosti za grejanje sem struje.

Pančevo noćas ostaje bez grejanja

Stanovi u Pančevu tokom noći ostaće hladni kada gas bude isključen jer ne postoji alternativni način grajanja, a sve ustanove i preduzeća će raditi skraćeno ili prekinuti rad, saopšteno je večeras nakon sednice Gradskog veća.

Na sednici Gradskog veća usvojen je plan pančevačkog "Grejanja" kojim su poslovni prostori i ustanove u gradu isključeni sa sistema grejanja da bi stanovi ostali što duže topli.

Tehnički direktor "Grejanja" Zoran Božanić rekao je da se večeras očekuje prestanak isporuke gasa, posle čega će grejanje moći da održava stanove toplim još svega šest do osam sati.

"Posle toga smo nemoćni, jer ne postoji mogućnost grejanja na druge energente", rekao je Božanić.

Od noćas će bez grejanja ostati i okružni zatvor, sud i Gerontološki centar, a od sutra neće raditi jedan broj vrtića, bazen, biblioteka, muzej i kulturni centar.

U gradskoj upravi će raditi samo matična služba i inspekcije, dok će domovi zdravlja raditi samo do 15 sati, nakon čega će gradjani biti upućivani u službu Hitne pomoći.

Pet vrtića koji imaju sopstveno grejanje na druge energente primiće decu iz preostalih ustanova prema rasporedu koji je napravljen.

Gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović izjavila je posle sednice Veća da je gradskim preduzećima preporučeno da predju na
alternativne načine grejanja ili donesu odluku o odredjivanju minimuma procesa rada.

Vršac: Građani da budu spremni

Predsednik opštine Vršac Čedomir Živković saopštio je da bi građani tog grada do večeras mogli ostati bez gasa, ukoliko se situacija u snabdevanju ne bude stabilizovala. On je dodao da lokalne vlasti nastoje da stabilizuju snabdevanje Vršca gasom, ali da bi građani ipak trebalo da se pripreme.

Na gradsku mrežu u Vršcu su, pored 13.000 domaćinstava, priključeni i cela privreda, bolnice i škole, a većina potrošača nema mogućnosti da se preorijentiše na drugi energent.

Beograd: Za sada nema problema

Dvanaest toplana koje su koristile gas tokom noći uspešno su počele da rade na mazut, rekao je za B92 pomoćnik direktora Beogradskih eletrana Petar Vasiljević.

On kaže da u narednim danima neće biti problema sa grejanjem i da nema opasnosti od havarija.

Vasiljević je apelovao na građane da imaju razumevanja, jer im teperatura u stanovima neće prelaziti 18 stepeni.

"Stanovi su topli, ali sad apleujemo na potrošače da ne očekuju da će u stanovima biti temperatura 20 stepeni, kao što je bilo prethodnih dana, da razumeju situaciju i da budu spremni da pomognu i Beogradskim elektranama, da ne prave nikavu paniku, jer još uvek ne znamo šta je ispred nas i dokle će trajti ovo", rekao je Vasiljević.

Dispečer Beogradskih elektrana Stevan Stevanović je rekao da se u toplanama trude da temperature u stanovima budu "bar na zahtevanoj donjoj granici" i da je situacija vezana za grejanje u Beogradu "solidna".

"Juče posle podne i noćas zamenili smo gas mazutom. Ovakva situacija je nezabeležena u istoriji Beogradskih toplana. Toplane rade i isporučuju toplotnu energiju i neće biti problema u snabdevanju mazutom ako isporuke ne budu kasnile", rekao je Stevanović.

Niš: Dovoljno mazuta

Gradska toplana u Nišu raspolaže dovoljnim količinama mazuta za normalan rad, rekao je portparol tog javnog preduzeća Dušan Todorović.

"U toku dana preći ćemo na korišćenje mazuta u pogonima "Krivi vir" i "Jug" gde je za grejanje korišćen prirodni gas", napomneuo je Todorović.

Gradska toplana mazut je koristila u 11 pogonskih blokova na području Niša za grejanje svojih korisnika gde nisu instalirani kapaciteti za korišćenje prirodnog gasa.

"Redovno smo plaćali isporuke mazuta i ne očekujem teškoće u snabdevanju ovim energentom", kazao je Todorović.

Toplana pruža usluge grejanja za 23 000 stambenih korisnika i još 2 500 pravnih lica.

Kragujevac bez problema

U Kragujevcu bez problema funkcioniše daljinsko grejanje, a na zalihama kragujevačke "Energetike" ima u dovoljnim količinama i uglja i mazuta, izjavio je portparol tog preduzeća Nikola Petrović.

"Uglja na zalihama ima u količinama potrebnim za mesec dana, a mazuta za dve sedmice", rekao je Petrović i naglasio da svakodnevno stižu nove isporuke, tako da građani Kragujevca ne treba da brinu hoće li im radijatori biti topli.

Petrović je naveo i da su kotlarnice za Klinički centar i naselje Aerodrom, koje su koristile gas za grejanje, juče prešle na korišćenje mazuta.

Podsetivši da kragujevačka Energetika greje oko 15.000 domaćinstava, Petrović je rekao da se temperatura grejanja neće smanjivati.

Zrenjanin "bez poteškoća"

U Zrenjaninu se danas distribucija gasa odvija bez poteškoća i toplo je u oko 7.500 stanova koji koriste sistem daljinskog grejanja, rekli su dispečeri u zrenjaninskom preduzeću Grejanje.

Zrenjaninska toplana kao energent još koristi gas, koji će najverovatnije uskoro biti zamenjen mazutom zbog prekida snabdevanja Srbije gasom iz Rusije.

U Elektrodistribuciji Zrenjanin je rečeno da se snabdevanje električnom energijom u gradu odvija redovno, bez planiranih isključenja i većih havarija.

U Kraljevu topli stanovi

U Kraljevu su danas topli stanovi koji se greju preko Javnog komunalnog preduzeća Toplana, a snabdevanje električnom energijom je stabilno.

Rezerve gasa su na izmaku, a rezerve mazuta postoje za četiri, pet dana, rekao je savetnik direktora preduzeća Toplane Dragan Arsenijević.

"Kraljevačka toplana dnevno utroši tri cisterne mazuta, tako da ćemo u narednim danima morati intenzivno da kupujemo mazut", rekao je Arsenijević.

Kraljevačke kotlarnice su za grejanje koristile 80 odsto gasa i 20 odsto mazuta, ali će preći na mazut zbog prekida snabdevanja Srbije gasom iz Rusije.

Snabdevanje električnom energijom na području Elektrodistribucije Kraljevo je stabilno, potvrdio je agenciji Beta dežurni dispečer Dragan Bekovac.

"Tokom današnjeg prepodneva zabeleženo je samo pet manjih kvarova u niskonaponskoj mreži, poput pregorevanja osigurača", rekao je Bekovac.

Pirot nije direktno pogođen

Direktor Javnog preduzeća Gradska toplana u Pirotu Radovan Nikolić izjavio je danas da ta toplana koristi isključivo mazut za daljinski sistem grejanja i da u ovom trenutku nije direktno ugrožena ukidanjem isporuke gasa Srbiji.

"Pojedine toplane u Srbiji koje koriste gas i mazut za grejanje su direktno pogođene, a indirektno ćemo biti pogođeni i mi zbog naglog prelaska tih toplana od gasa na mazut, jer će sada biti veća potrošnja mazuta", kazao je Nikolić.

On je naveo da Toplana u Pirotu ima rezerve mazuta za narednih deset dana nesmetanog grejanja.

"To su optimalne rezerve mazuta, a po našem planu dopremamo nove količine mazuta od 'NIS Jugopetrola' i sa isporukom tog energenta nema problema", kazao je NIkolić.

Na daljinski sistem grejanja u Pirotu priključeno je oko 190.000 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: