Bor: Rekordno zagađenje vazduha

Prvog dana 2009. godine u Boru je zabeležena rekordna zagađenost sumpor-dioksidom iz pogona Topionice bakra.

Izvor: Beta

Četvrtak, 01.01.2009.

13:34

Default images

Koncentracija sumpor-dioksida u vazduhu je više od sto puta veća od dozvoljene granice. Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja saopštilo je da je, zbog porasta koncentracije sumpordioksida u vazduhu, zaustavljen reaktor i proizvodnja u fabrici sumporne kiseline u Boru.

U saopštenju se dodaje da je, u skladu sa Akcionim planom, rano jutro zaustavljen konvertor u toj fabrici, ali da su merenja pokazala da ta mera nije dala efekte, to jest da je došlo da povećanja koncentracije sumpordioksida.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, na čijem se sajtu svaki sat objavljuje stanje aerozagađenosti u Boru, u naselju Brezonik je poslednja izmerena vrednost sumpor-dioksida u vazduhu bila 38.100 mikrograma po metru kubnom.

Dozvoljena granična vrednost tog gasa u vazduhu je 350 mikrograma po metru kubnom.

Žitelji borskog naselja rekli su da je celo naselje pod sumpor-dioksidom koji je kao magla prekrio Brezonik.

"Nikada do sada nisam doživeo ovakvo zagađenje. Celo naselje je obavijeno dimom i maglom, imam utisak kao da mi je gvožđe u ustima, a kada se udahne peče grlo i osećam vrtoglavicu", kazao je stanovnik Brezonika Goran Vasković i naveo da su roditelji zabrinuti i da ne puštaju decu da se igraju van kuće.

Upravnik Topionice Slaviša Stefanović izjavio je za da su preduzete sve mere kako bi se smanjila aerozagađenost, tako što je proizvodnja zaustavljena i da iz dimnjaka više ne ide dim.

On je rekao da je sumpor-dioksid prekrio Brezonik zbog iznenadnih promena meteoroloških uslova, promene pravca vetra i nakon pada vazdušnog pritiska.

Fond za zaštitu životne sredine Ministarstva za ekologiju i Fond Ministarstva za nacionalni investicioni plan, odobrili su krajem decembra “RTB-u Bor” 100 miliona dinara za projekat "Smanjenje emisije sumpor-dioksida iz pirometalurških pogona".

Vršilac dužnosti generalnog direktora “RTB-a Bor” Blagoje Spaskovski kazao je da se ugradnja mokrih elektrofiltera u Topionici i rafinaciji bakra očekuje za manje od dva meseca i da će to doprineti da vazduh bude čistiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: