Aranžman Belorusije sa MMF-om

Belorusija je postigla dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o stend-baj aranžmanu od oko 2,5 milijardi dolara, saopštio je MMF.

Izvor: B92

Sreda, 31.12.2008.

15:58

Default images

Izvršni i Upravni odbor MMF-a razmotriće aranžman u janaru 2009. godine, a odmah nakon odobravanje Belorusije će moći da povuče oko 800 miliona dolara, navodi se u saopštenju MMF-a. Direktor MMF-a Dominik Štros-Kan izjavio je da se Belorusija nalazi pred teškom ekonomskom situacijom zbog svestke ekonomske krize.

"Vlasti u Belorusiji preduzimaju snažne mere da zaustave smanjenje deviznih rezervi, povrate ekonomsku stabilnost i postave osnove za nastavak visokog privrednog rasta", kazao je on.

Štros-Kan je naveo da mere dogovorene sa MMF uključjuju jačanje i pooštravanje monetarne politike i stabilnosti kursa, restriktiviju fiskalnu politiku kroz smanjenje javnih investicija i kreditne ekspanzije, ako i ograničenje plata u javnom sektoru.

Snažne mera koje vlasti Belorusije preduzimaju, naveo je direktor MMF-a, opravdavaju izetno veliki iznos aranžmana kojim je Belorusija dobila oko pet puta više novca nego što ima specijalnih prava vučenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: