Bangladeš: Premijerka za dogovor

Bivša premijerka Bangladeša Šeih Hasina kaže da je spremna na podelu vlasti sa opozicijom, posle ubedljive pobede njene partije na parlamentarnim izborima.

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.12.2008.

15:38

Default images

Hasina je rekla da je spremna da ponudi mesto zamenika predsednika parlamenta, kao i ministarska mesta, svojoj političkoj protivnici Begum Haledi Ziji i njenoj partiji, iako je Haleda, takođe bivša premijerka, odbacila rezultate izbora, zbog kršenja izbornih pravila, preneo je Rojters.

Govoreći na svojoj prvoj konferenciji za novinare posle izbora, Hasina je pozvala Haledu da prihvati izborne rezultate i dodala da joj je želja da njena vlada sarađuje sa svim stranama na uspostavljanju nove političke kulture u Bangladešu.

"Kao pobednici, mi moramo da pristupamo svemu sa osećanjem praštanja i prilagođavanja, umesto osvete, kako bi državu pokrenuli napred, sarađujući sa svima, nezavisno od partijske pripadnosti", rekla je Hasina.

Hasinina Avami liga i njeni saveznici osvojili su više od dve trećine, od ukupno 300 mesta u parlamentu, dok je Haledina koalicija osvojila samo 31, na izborima održanim u ponedeljak, kojima je obeležan povratak demokratije u tu zemlju posle dve godine vanrednog stanja.

Haleda je kasno sinoć saopštila da odbacuje rezultate izbora, pošto je njena Nacionalistička partija Bangladeša, još tokom izborne noći iznela pritužbe da je njenim pristalicama bilo onemogućeno da glasaju u različitim delovima zemlje.

Ona nije rekla kakvu bi akciju, ukoliko do nje dođe, mogla da preduzme, navela je britanska agencija.

U prošlosti su opozicione partije u Bangladešu pribegavale štrajkovima i uličnim protestima, koji su neretko prerastali u nasilje.

Kako je izvestila jedna privatna tv stanica, u sukobima između političkih aktivista dve suprotstavljene strane jedna osoba je juče poginula, a 150 povređeno.

U Bangladešu je 11. januara 2007. godine bilo uvedeno vanredno stanje, na dan kada je trebalo da budu održani izbori, koji su otkazani, nakon čega je usledio talas hapšenja osumnjičenih za korupciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: