Zimbabve: Širi se epidemija kolere

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da epidemija kolere u Zimbabveu, koja je izbila u avgustu, ne pokazuje znake smirivanja.

Izvor: B92

Sreda, 31.12.2008.

00:51

Default images

"Sve je više zaraženih, a s obzirom na to da dolazi sezona kiša, situacija može i da se pogorša", izjavio je portparol te organizacije Gregori Hartl, preneo je Rojters. Od 30.365 registrovanih slučajeva, do sada je umrlo 1.608 osoba.

To je moglo biti izbegnuto da nije došlo do sloma medicinskog sistema u toj afričkoj zemlji, izazvanog političkom krizom i nasiljem tokom protekle godine, navodi se.

Svetska zdravstvena organizacija i Međunarodni crveni krst upozorili su prošle nedelje da masovno kretanje stanovništva tokom božićnih praznika može da pogoduje širenju bolesti, kojom je pogođeno svih 10 provincija u Zimbabveu.

SZO: U Kongu nema smrti od ebole

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je objavila da u Demokratskoj Republici Kongo nije bilo potvrđenih slučajeva smrti od ebola virusa.

Portparol SZO Gregori Hartl kaže da je od 35 slučajeva kod kojih je postojala sumnja (od kojih se 11 završilo smrtnim ishodom), samo u dva potvrđeno prisustvo virusa ebole, a oba ta pacijenta su živa, preneo je Rojters.

Hartl ističe da je gotovo sigurno da je na delu više različitih bolesti, među kojima i strigeloza, bakterijsko oboljenje nalik koleri koje se relativno lako leči.

Portparol SZO napominje da neki od obolelih, kod kojih se sumnjalo na ebolu, dobro reaguju na lečenje antibioticima, koji su kod ebole - virusnog hemoragijskog oboljenja - potpuno beskorisni.

U Kongu, nekadašnjem Zairu, ebola je izbila 1995. godine i ubila 250 od 315 ljudi, uključujući zdravstvene radnike koji su došli u dodir sa krvlju obolelih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: