Češka: Zasladićemo bar Balkanu

Budući predsedavajući Evropskoj uniji - Češka, saopštila je da je jedan od njenih prioriteta evropska integracija Balkana.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 31.12.2008.

08:37

Default images

Češka od sutra preuzima predsedavanje Evropskoj uniji od Francuske. Tim povodom šef češke diplomatije Karel Švarcenberg rekao je za agenciju Beta da će za tu zemlju ključno pitanje biti Balkan. Češka će se boriti da taj njen prioritet - evropska integracija regiona - ne bude gurnut na sporedni kolosek za neznanu budućnost zbog globalne ekonomske krize, rekao je Karel Švarcenberg.

Ipak, šef češke diplomatije nije optimista da će moći, na kraju, u skladu sa parolom češkog predsedavanja "Zasladićemo Evropi", zadovoljno da kaže: "Zasladili smo bar Balkanu".

"Nakon izbijanja ekonomske krize, ta pitanja odlaze još više na sporedni kolosek. U Evropi će ljudi u strahu za svoj posao nastojati da proširenje na Balkan odlože za budućnost. Mi ćemo se protiv toga boriti", rekao je Švarcenberg, ali imajući u vidu te otežavajuće okolnosti, Češka, kao predsedavajući EU, biće zadovoljna ako joj pođe za rukom da se, tokom njenih šest meseci, makar proces integracije Balkana nigde ne zaustavi.

Kao prioritet za Srbiju, Prag će učiniti sve da ubedi i Holandiju i Belgiju da privredna saradnja sa Srbijom mora da počne, a takođe, i da se napravi pomak u pogledu stavljanja na "belu šengensku listu".

"Dok general Mladić trčkara negde na slobodi, apsolutno mi je jasno da ću naići na zid i da neću uspeti da prevaziđem otpor Holandije i Belgije. Mora zaista da se dokaže da Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom, premda znam da se taj problem delimično koristi i kako bi se dalje proširenje Unije odložilo za neku neznanu budućnost", kazao je Švarcenberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: