Čestitke predsednika i premijera

Predsednik Tadić poručio građanima da u novu godinu uđu sa optimizmom i novom energijom. Premijer Cvetković poželeo građanima da budu spokojni, ali i strpljivi.

Izvor: FoNet

Sreda, 31.12.2008.

00:36

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je građanima da da u novu godinu uđu sa optimizmom, novom energijom i snagom, uprkos svim teškoćama i nedaćama sa kojima se i oni i država suočavaju.

"Želim da uputim poruku optimizma. Mi moramo, uprkos svim teškoćama i izazovima, da krenemo u novu godinu sa optimizmom, jer samo na taj način možemo u 2010. godinu ući sa novim mogućnostima i novim potencijalima", naglasio je Tadić.

On je, u izjavi FoNetu, napomenuo da bi trebalo uštedeti gde god je moguće, ceniti svoje radno mesto, poštovati drugoga i u ovim teškim uslovima krize pokazati solidarnost i zajedništvo.

"Moraćemo da pokažemo ozbiljnost i odgovornost u mesecima koji dolaze. Problemi će proći, ali ovo je vreme za solidarnost, u kojem svako svoju odgovornost nosi", rekao je Tadić i dodao da je i on svestan svoje odgovornosti pred građanima.

Tadić je rekao da bi bio srećan kada bi mogao da kaže da sve što je rađeno u prvoj polovini 2008. godine, pre sloma finansijskog sistema, ima svoje dobre efekte i da je, pored Fiata, u Srbiju došao još neki proizvođač automobila.

"Da je industrija čelika u Smederevu proizvodila mnogo više nego proteklih godina, da je izvoz krenuo, da se otvorilo više radnih mesta i sve bi se to desilo da nije nastupila ova nedaća koja je pogodila ceo svet i da neki ljudi u svetu nisu bili previše pohlepni i uzeli novac", istakao je Tadić.

Biće bolje, doći će bolji dani, naglasio je Tadić i ponovio da Srbija i njeni građani moraju u novu godinu da uđu sa optimiznom, novom energijom i snagom.

"Sreća Nova godina, to je moja poruka", istakao je Tadić i građanima poželeo da praznike provedu u miru i sa svojim najbližima.

Cvetković: Očekuju nas veliki izazovi

Premijer Mirko Cvetković naveo je u novogodišnjoj čestitki građanima da Srbiju očekuju veliki izazovi, zbog čega je potrebno okupljanje oko zajedničkih ciljeva.

Cvetković je naveo da je u godini na izmaku Srbija postigla važne uspehe u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje jer je diplomatija postigla ključne uspehe u sprečavanju nelegalnog priznavanja nezavisnosti Kosova.

U novogodišnjoj čestitki građanima, Cvetković je rekao da su "minulu godinu obeležili i naši napori da se približimo Evropskoj uniji i očuvamo ekonomsku stabilnost Srbije".

On je ocenio da 2009. godina neće biti laka i "da ćemo morati više da proizvodimo, više da izvozimo, da ubrzano sprovodimo reforme, kako bismo Srbiju uključili u zajednicu slobodnog i demokratskog sveta i postali kandidat za članstvo u EU".

Prema Cvetkovićevim rečima, Srbija postaje stub stabilnosti i privrednog razvoja Balkana.

Cvetković je naveo da je neophodno da "ubrzano uredimo našu zemlju i za to će nam biti potrebno mnogo mudrosti, hrabrosti, zajedništva i strpljenja".

"Uspećemo da ravnomerno rasporedimo teret krize koja preti", kazao je Cvetković.

"Želim vam mnogo sreće, zdravlja i prosperiteta. Srećna vam Nova godina", poručio je Cvetković na kraju novogodišnje čestitke građanima Srbije.

Zatezanje kaiša i obuzdavanje potrošnje

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da u 2009. godinu ulazi s odlučnim stavom da istraje u "zatezanju kaiša" i obuzdavanju potrošnje. Budžet je značajnije restriktivan i planiran je na osnovu ostvarenih prošlogodišnjih prihoda, očekivane inflacije i stope rasta bruto domaćeg proizvoda, rekao je Cvetković za Politiku.

"U poslednjem kvartalu došli smo do korekcije procene rasta BDP-a i umesto planiranih šest do sedam odsto, taj rast je tada projektovan na tri do tri i po odsto. Morali smo da idemo na procenu manjih prihoda. To je uticalo i na manju procenu rashoda, što je uzrokovalo restriktivnost budžeta", rekao je Cvetković.

On je kazao da je u uslovima "nepredviđene situacije" važno da postoje mere za prevladavanje krize.

"Postoji nešto što sam definisao kao princip kontinuiteta, po kome je potrebno pratiti šta se događa. U zavisnosti od toga, preduzimaće se ili nove mere ili pojačavati postojeće", kazao je premijer.

"Naravno da imamo nove instrumente koje bismo mogli da iskoristimo, ali je prerano o tome govoriti. Ipak, ne sme se prevideti da nam može biti i bolje nego što mislimo", kazao je Cvetković.

Cvetković je naveo da će program oporavka svetske privrede imati efekte i na našu ekonomiju i dodao da je "izvoz u CEFTA region, odnosno zemlje iz komšiluka, takođe naša šansa jer već duže vreme tu imamo plus u spoljnoj trgovini".

Premijer je ukazao da niko od ministara nije bio zadovoljan projektovanim budžetom, ali da nije bilo izbora.

"Te večeri kada smo presekli, rekao sam ministrima: 'Gospodo, ovo vam je budžet, ostavke primam do 10 sati ujutru'. Nije im ostavljena mogućnost neslaganja. Ministri su mogli ili da daju ostavke ili da prihvate budžet kao takav", naveo je Cvetković.

Na pitanje o autoritetu Vlade, premijer je rekao da "ova koaliciona vlada ima svoj autoritet, ali je on direktno u vezi sa stepenom suvereniteta koji imaju koalicioni partneri... Uprkos svemu, kao Vlada uspevamo da dogovorom za sada prevaziđemo sve probleme".

Dačić: Jedinstvena politika u 2009.

Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić čestitao je građanima predstojeće novogodišnje i božiće praznike, uz nadu da će 2009. godina biti obeležena jedinstvenom državnom politikom. "Nadam se da ćemo biti mirniji u 2009. i da će ona biti obeležena jedinstvom unutar naše države i jedinstvenom politikom", rekao je Dačić.

Ministar policije je pozvao građane da u danima slavlja povedu računa o javnom redu i miru, a naročito da ničim ne ugroze sopstvenu bezbednost i bezbednost drugih u saobraćaju.

"Što se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova, poželeo bih građanima da imaju što manje posla sa policijom, a policiji da ima što manje posla uopšte", poručio je ministar.

"Neka Nova godina bude dosadanija nego prethodna. Srećniji su oni narodi koji imaju dosadnu istoriju. Mi imamo veoma interesantnu istoriju, ali se nadam se da ćemo u 2009. biti mirniji i da će nastupajuća godina biti obeležena jedinstvom unutar naše države", zaključio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: