Sukob SRS-SNS oko usvajanja budžeta

Dan nakon usvajanja budžeta za 2009, lider SNS Tomislav Nikolić optužio SRS da je primila dva miliona evra kako ne bi blokirala usvajanje budžeta.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 30.12.2008.

00:25

Default images

Šef poslaničke grupe "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić optužio je SRS da je interesna grupa jer je za odustajanje od rasprave po amandmanima na budžet za narednu godinu dobila dva miliona evra i druge beneficije. Radikali odbacuju ove optužbe, a demokrate potvrđuju da je sa radikalima bilo razgovora o odborima i mandatima, ali demantuju Nikolićeve tvrdnje o nagodbi.

Šef Poslaničke grupe "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić izjavio je da je Srpska radikalna stranka dobila dva miliona evra za odustajanje od rasprave po amandmanima na budžet za 2009. godinu.

Nikolić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da su predstavnici Socijalističke partije Srbije obećali radikalima da u narednih šest meseci neće biti uvedene privremene mere u Zemunu.

Prema Nikolićevim rečima, obećano je da će on biti razrešen sa mesta predsednika Administrativnog odbora, a odlučeno je i da se SRS-u da dva miliona evra, sa čim se složio i lider radikala Vojislav Šešelj.

"Nisam čuo da su obećali da će bilo koji mandat biti oduzet Srpskoj naprednoj stranci pošto je u vazduhu još pedesetak mandata koji bi mogli da budu oduzeti", rekao je Nikolić.

“Mislim da nije postojao samo jedan zahtev, pretpostavljam da ćemo saznati koji su sve uslovi bili i šta je vladajuća većina ispunila ucenjivačima, a šta nije. Videli ste i po telefonskim razgovorima koji su obavljani, kada Vojislav Šešelj zove Dragana Todorovića nekoliko puta dok traje sednica da proveri da li su ovi ispunili sve ili nisu”, kazao je Nikolić.

Todorović: Nikakvu uslugu nismo tražili

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je danas da radikali nisu tražili nikakvu uslugu u zamenu za omogućavanje usvajanja budžeta u zakonskom roku.

"Ne postoji kontrausluga niti na taj način SRS pokušava da zaštiti svoja prava koja mu pripadaju", rekao je Todorović novinarima u Skupštini Srbije.

Todorović je naveo da radikali neće odustati od svojih zahteva za vraćanje poslaničkih mandata i mesta u skupštinskim odborima posle izdvajanja poslaničke grupe "Napred, Srbijo" iz SRS, kao i da neće dozvoliti glasanje u parlamentu o sastavu delegacija u međunarodnim institucijama.

On je rekao da mu nije poznato odakle je informacija da su radikali za omogućavanje glasanja o budžetu dobili dva miliona evra i da je to najozbiljnija optužba na račun vlasti u Srbiji i predsednika Borisa Tadića, koja mora da se dokaže.

"Ako postoje fondovi iz kojih možete da podmićujete političare, onda morate to i da dokažete ili da odgovarate za klevetu. Pozivam i Demokratsku stranku i predsednika Srbije Borisa Tadića, posebno Ivicu Dačića kao ministra policije da učine sve, jer je i po zakonu dužan da to uradi i obavesti javnost o tim navodima", rekao je Todorović.

Inače, ranije, dok je sa skupštinske govornice odgovarao na optužbe Tomislava Nikolića, šefu poslaničke grupe SRS-a Draganu Todoroviću zazvonio je telefon.

“Veruj mi da mi je žao, ali sam si izabrao put i desiće ti se onako kako sam ti govorio. Ti više ne odlučuješ o sebi, o tebi odlučuju Boris Tadić i Aleksandar Vučić i vrlo brzo ostaviće te i jedan i drugi”, rekao je Todorović.

Dragan Todorović je izjavio da radikali ne odustaju od zahteva u vezi sa poslaničkim mandatima i mestom predsednika Administativnog odbora.

On je rekao i da su radikali hteli da stave do znanja građanima Srbije koliko je ova Vlada nesposobna.

Kolundžija: Nikolićeve tvrdnje spekulacija

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija rekla je da je spekulacija tvrdnja da su radikali dobili dva miliona evra u zamenu za odustajanje od rasprave o svojim amandmanima na budžet i omogućavanje njegovog usvajanja u zakonskom roku.

"Nemam ništa da kažem na to, to je prosto spekulacija, u tom slučaju to nije nešto po zakonu", rekla je Kolundžija novinarima u Skupštini Srbije.

Ona je dodala da može da potvrdi ono o čemu pouzdano zna da je bio predmet razgovora sa SRS, a to su pitanja skupštinskih odbora.

"Ono o čemu su vođeni razgovori sa SRS jeste šta na osnovu Poslovnika njima pripada i kako da to uradimo. Ono što im pripada na osnovu broja poslaničkih mandata što se tiče članstva u odborima i mesta predsednika odbora to, što se nas tiče, nije sporno", rekla je Kolundžija.

SPS: Nuđen je samo dogovor o odborima

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da nije učestvovala u pregovorima sa poslaničkom grupom SRS u vezi sa njihovim odustajanjem od rasprave o budžetu za 2009. godinu, a da dogovor oko njihovih predsedničkih mesta u skupštinskim odborima ne bi trebalo da bude sporan.

"Ne znam da li se na takav način razgovaralo, ja sigurno nisam u tome učestvovala i ne verujem da se tako razgovaralo. SRS ima svoje zahteve otkad se dogodio lom u toj stranci, otkada je formiran SNS i neki se zaista tiču skupštine, kao što je pitanje odbora", rekla je ona novinarima u parlamentu.

Na pitanje da li je tačno da je lider SPS Ivica Dačić posredovao u pregovorima sa radikalima, kako to tvrdi šef poslaničke grupe "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić, Slavica Đukić-Dejanović je rekla da joj to nije poznato.

Ona je kazala da Dačić ima "ogromno političko iskustvo i da je, može biti, uticao na sve one koji su imali dilemu da li treba da glasaju za budžet, kao i da je štitio interes građana i ugled skupštine".

Budžet usvojen sat i po pre isteka roka

Inače, premijer Srbije Mirko Cvetković zahvalio je poslanicima Skupštine Srbije što su omogućili da budžet za 2009. godinu bude usvojen do kraja ove godine. On je naveo da želi da veruje da pri tom nije bilo trgovine.

Budžet za 2009. je, prema njegovim rečima, najvažiji instrument za vođenje planirane fiskalne politike i postizanje ciljeva da rast bruto društvenog proizvoda u idućoj godini bude 3,5 odsto, a inflacija osam odsto.

"Budžet je restriktivan u troškovima jer će planirani deficit imati pokriće, a podsticajan u merama koje pomažu privredi da ostvari svoje ciljeve", naveo je Cvetković.

Podsetimo, Skupština Srbije usvojila je juče predlog budžeta za 2009. godinu samo sat i po vremena pre isteka zakonskog roka u ponoć.

Za budžet je glasalo 129 poslanika vladajuće koalicije, dok je protiv bio 21 poslanik DSS-a. Glasanju nisu prisustvovali poslanici Srpske radikalne stranke ni Srpske napredne stranke.

Budžet je usvojen sat i po pre isticanja zakonskog roka jer do ponoći traje redovno jesenje zasedanje.

Glasanje je omogućeno pošto što su poslanici opozicije odustali od rasprave o amandmanima ili su povukli amandmane.
Nakon što su radikali i poslanici Nove Srbije povukli amandmane i odustali od rasprave, predsednica skupštine Slavica Đukić-Dejanović je neverovatnom brzinom pročitala ostale amandmane koji su prihvaćeni, odbijeni ili povučeni, ali se niko nije javljao za reč.

Dragutinovićeva: Bolje od privremenog finansiranja

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da je zadovoljna što je budžet za sledeću godinu usvojen u zakonskom roku i što su poslanici shvatili da je budžet bolje rešenje od privremenog finansiranja.

"Ja sam pokušala da kažem u završnoj reči da jeste bilo malo vremena, ali i da nismo samo mi u takvoj situaciji bili, da neki parlamenti usvajaju budžet za pet sati, kao recimo susedna Hrvatska”, rekla je Dragutinovićeva.

“Mislim da su svi shvatili da je bolji budžet, bez obzira da li se on nekome sviđa ili ne, jer troškovi se kontrolišu pred očima parlamenta, a privremeno finansiranje je potpuno u rukama Vlade. Dakle, od početka sam naslućivala da će se ovako završiti", zaključuje ona.

Diana Dragutinović je rekla da je na predlog budžeta stigao 241 amandman, od čega je Vlada formalno usvojila 20, a suštinski njih 40.
Diana Dragutinoviæ na sednici Skupštine Srbije (FoNet)
Interesantno je da je Dragutinovićeva za skupštinskom govornicom, nakon rasprave o budžetu, rekla da nije čarobnjak i da ne može da sastavi budžet koji bi sve zadovoljio.

Posle sedam dana slušanja diskusije u parlamentu poželela je da i njoj neko kaže ono što je rečeno Hariju Poteru: "Hari ti si čarobnjak", rekla je Dragutinovićeva.

"Nisam čarobnjak i nisam mogla da napravim budžet sa kojim su svi zadovoljni", izjavila je ona.

Radikali su juče tokom celog dana, sve do 21 sat, detaljno obrazlagali brojne amandmane, ali je nakon dužeg sastanka predsednice parlamenta i šefova poslaničkih grupa rasprava privedena kraju.

Budžet su kritikovali i DSS i Nova Srbija

“Nekoliko amandmana naših je usvojeno, čime je popravljen tekst budžeta u jednom delu. Ako ništa drugo, uspeli smo za lokalnu samoupravu da obezbedimo nešto više sredstava u narednoj godini, bar će tako biti do rebalansa. Jednostavno, ovaj akt je inflatoran, loš, udariće po džeru stanovništva. To je jedan katastrofalan budžet”, rekao je Miloš Aligrudić iz DSS-a.

“Ja želim da skrenem pažnju samo na jedno: budžet je mnogo loš. To zna i ministarka finansija. Mi smo želeli da ga popravimo, nismo uspeli jer vi ne želite da ga popravljate. Evo, kao što vidite, pošto šefovi zovu, sve je dogovoreno i usaglašeno”, rekao je lider Nove Srbije Velimir Ilić.

Protiv budžeta bio je 21 poslanik DSS-a, dok su tokom glasanja iz sale izašli radikali, naprednjaci, LDP i Nova Srbija.

Šta sadrži usvojeni budžet

Budžetom za 2009. godinu predviđeni su prihodi od 698,7 milijardi dinara, a rashodi 748,3 milijarde dinara, odnosno predviđeni bužetski deficit iznosiće 49,6 milijardi dinara.

U budžetu Srbije za 2009. opredeljeno je oko 18,7 milijardi dinara za razvoj privrede, a oko 40,1 milijardu dinara biće uloženo u kapitane projekte, uglavnom u izgradnju infrastrukture.

Sredstva za kreditnu podršku privredi, preko Fonda za razvoj, iznose oko 2,95 milijardi dinara, a za "start ap" kredite početnicima 3,1 milijardu dinara.

Za jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata, izgradnju Koridora 10, planirano je oko pet milijardi dinara, a predviđeno je i izdavanje garancija za kredit Svetske banke u iznosu od oko 388 miliona dolara (skoro 26 milijardi dinara) za Panevropski koridor.

Za poljoprivredu je planirano 20,4 milijardi dinara, što predstavlja 2,85 odsto budžeta.

U strukturi prihoda, 640 milijardi dinara biće obezbeđeno iz poreza i akciza, a u strukturi projektovanih rashoda najviše sredstava, 233,7 milijardi, planirano je za transfere organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, za subvencije 40,9 milijardi, za plate zaposlenih 151,5 milijardi dinara.

Za socijalnu zaštitu iz budžeta planirano je 72,2 milijarde, a za kapitalne izdatke 40,1 milijarda dinara, dok je za transfere ostalim nivoima vlasti planirano je 73,6 milijardi dinara.

U budžetu je predviđeno i izdavanje garancija za kredit Svetske banke Javnom preduzeću "Putevi Srbije" od oko 100 miliona dinara (oko 6,7 milijardi dinara) za rekonstrukciju i rehabilitaciju putne mreže u Srbiji.

Posebna stavka u budžetu su troškovi osnivačkog uloga za zajedničko preduzeće države Srbije i "Fijata", u iznosu oko 14 milijardi dinara.

Predviđena su i sredstva u tranzicionom fondu za socijalni program u preduzećima u kojima će radnici ostati bez posla od oko 7,21 milijardu dinara.

U budžetu su predviđene i garancije od oko 50 milijardi dinara koje će država dati preduzećima ukoliko dođe do otežanog poslovanja u uslovima globalne finansijske ekonomske krize.

Za rad skupšitne biće izdvojeno oko dve milijarde dinara, za predsednika Republike oko 187 miliona dinara, za kabinet predsednika vlade oko 61 milion, a kabinet prvog potpredsednika vlade 71,9 miliona dinara.

Za rad kabineta ostalih potpredsednika biće izdvojeno između 50 i 67 miliona dinara.

Povučeni prateći zakoni

Parlament od januara čeka usvajanje pratećih zakona koji će omogućiti punjenje budžeta.

To su predlozi zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu, o izmenama i dopunama Zakona o akcizama i dopune Zakona o carinskoj tarifi i o izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama.

"Ti prateći zakoni su jako važni, finansijski stručnjaci kažu da oni obezbeđuju punjenje budžeta; dakle, ništa ne vredi od distribucije novca ako budžet nema i sredstva, tako da ćemo mi to morati zaista u januaru jako brzo da učinimo”, rekla je Slavica Đukić-Dejanović. “Ne mogu ništa unapred da kažem, sigurno će novogodišnji i božićni praznici iziskivati jedan mali odmor, ali jako brzo posle toga moramo da počnemo sa radom", najavljuje ona.

Inače, Vlada je povukla i Predlog zakona o privremenom izuzimanju od oporezivanja porezom na dohodak građana određenih vrsta prihoda.
Vlada je povukla iz procedure i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Predlog zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Inače, izglasavanjem budžeta za 2009. godinu, ratifikacijom međunarodnog sporazuma o zajmu i usvajanjem nekoliko finansijskih planova Skupština Srbije završila je šest minuta posle ponoći redovno jesenje zasedanje.

Redovno prolećno zasedanje počinje prvog radnog dana u martu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: