Parohija u Beogradu za 10.000 evra

Beograd -- Kupovina parohija u prestonici postoji već duže vreme, najmanje deceniju i po, kaže za Blic profesor Zoran Milošević.

Izvor: Blic
Podeli

On kaže da čim se uprazni parohijsko mesto u Beogradu, za njega se grabe sveštenici iz svih krajeva Srbije. Potežu se rođačke, prijateljske, kumovske veze, ali ima i onih koji jednostavno kupe parohiju. Naravno, oni koji su uložili novac gledaju da ga što pre vrate, preko leđa vernika.

Zbog nepotizma i prodaje parohija, dobri sveštenici ostaju u senci.

“Jednom Beograđaninu potreban je dobar duhovni otac, a ne trgovac. To se odražava i na prisustvo novih vera u Beogradu, a da je srpska crkva kadrovski jača, manje bi ljudi išlo na drugu stranu. Patrijaršija bi trebalo da deli parohije po principu kvaliteta, ali je očigledno neko zloupotrebio poverenje patrijarha koji je nezainteresovan za slavu, novac i ovozemaljska blaga. Pojedinci su iskoristili njegovo poverenje i svoj položaj dobro unovčili”, kaže Milošević.

S obzirom na to da je Beograd dvomilionski grad, realno bi bilo, kaže on, da se podeli na više eparhija. Optimum je da na 250.000 stanovnika dođe jedan vladika.

strana 1 od 97 idi na stranu