Zagreb: Misa za Pavelića

U Zagrebu je u nedelju uveče održana misa zadušnica ustaškom zločincu Anti Paveliću povodom 49 godina od njegove smrti.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 29.12.2008.

00:42

Default images

Obred u zagrebačkoj katoličkoj crkvi Srca Isusova, kome je prisustvovalo stotinak ljudi, služio je kontraverzni pripadnik jezuitskog reda (isusovac) Marijan Steiner, a sasluživao je pripadnik dominikanskog reda Vjekoslav Lasić, koji godinama bez posledica služi misu za Pavelića. Niko od zvaničnika još uvek nije reagovao.

Sem služenja verskih obreda za Pavelića, Lasić je poznat i po radikalnim stavovima i veličanju Nezavisne države Hrvatske (NDH), a njeno postojanje ocenio je temeljem moderne hrvatske države.

Mediji citiraju jednu njegovu raniju poruku s propovedi da je "uveren da je poglavnik Ante Pavelić sada u raju i da zajedno s nevinom dečicom gleda Bogu u lice".

Pavelić je četiri godine bio na čelu NDH, čiji je režim vršio zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima, a nije se libio da ubija i Hrvate ako su bili antifašistički nastrojeni.

Pobegao je iz Zagreba na kraju Drugog svetskog rata i skrasio u Španiji, a umro 28. decembra 1959. godine u nemačkoj bolnicu u Madridu.

Zanimljivo je da mu nikad nije suđeno za ratne zločine, pa njegove ćerke traže da im se vrate zgrade i druge nekretnine koje je Pavelić prisvojio za vreme rata.

Ustaški simboli u Banjaluci

Nepoznati počinioci oskrnavili su nadgrobne spomnike na mezarju (muslimanskom groblju) u banjalučkom naselju Vrbanji, kao i stubove na ulazu u dvorište Srpske pravoslavne crkve koja se nalazi u istom naselju, saopštila je policija.

U noći između subote i neđelje, na većem broju spomenika na muslimanskom groblju, kao i na stubovima ispred pravoslavne crkve, crnim sprejom ispisan je ustaški simbol, latinično slovo "U", dok je na ogradi muslimanskog groblja ispisano: "NDH, U, Hrvatska zauvijek" i "Živio poglavar Ante".

Policija je obavila uviđaj i toku su istražne radnje radi pronalaženja počinilaca ovog vandalskog dela, navedeno je u saopštenju. Gradske vlasti Banjaluke osudile su ispisivanje uvredljivih grafita s ustaškim simbolima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: