Otkazana sednica Skupštine

Sutrašnja sednica Skupštine Srbije otkazana je jer se više poslanika javilo da zbog bolesti nije u mogućnosti da prisustvuje sednici.

Izvor: B92

Petak, 19.12.2008.

16:05

Default images

Izgleda da je među poslanicima Skupštine Srbije naprasno zavladala neka epidemija. Obe sednice parlamenta koje su bile zakazane za sutra, otkazane su. Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović kaže da se nekoliko poslanika vladajuće većine razbolelo tako da je moralo da odloži i glasanje o zakonu, ali i sednicu o budžetu.

Pravosudni zakoni, produženje važenja starih pasoša, izmene zakona koji treba da umanje uticaj svetske finansijke krize i, na kraju, budžet, moraće da sačekaju da poslanici vladajuće većine ozdrave.

Nekoliko poslanika, kaže predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović, dobilo je temperaturu baš dan pred glasanje.

“Ja imam uveravanja da je postignut dogovor i da mi imamo većinu . Ja zaista ne bih znala da vam kažem ko će učestvovati u toj većini, ali mi imamo većinu za glasanje“, kaže ona.

“Međutim, nekoliko poslanika parlamentarne većine ima zdravstvene razloge zbog kojih ne može da prisustvuje sednici. Tako da nisam htela da spekulišem i nisam htela da dovodim u poziciju ljude da putuju i da odlažemo zato što nemamo kvorum“, smatra Slavica Đukić-Dejanović.

“Ne bi bilo ništa sporno da neko iz onog drugog dela želi da napravimo kvorum i da radimo, međutim, nisam sigurna da će to učiniti“, ocenila je predsednica parlamenta.

Prethodno su poslanici Saveza vojvođanskih Mađara najavili da neće dati kvorum za glasanje jer Vlada nije usvojila njihove amandane na Zakon o sedištima sudova.

Predsenica Skupštine kaže da bolest poslanika nema veze sa činjenicom da neće imati kvorum jer, kako kaže, obaveštena je da većine ima, ali da ne zna ko će je činiti.

Šef poslaničke grupe manjina Balint Pastor kaže da predsednica nije u pravu.

“Otkazivanje glasanja svakako je u vezi sa tim da DS nije uspeo da obezbedi 126 poslanika za izglasavanje Predloga zakona o sedištima sudova i javnih tužilaštava”, smatra Pastor.

“Ja se nadam da ćemo uspeti u narednih nekoliko dana, za vikend, da postignemo nekakav dogovor. Sigurno bi bilo dobro da ovaj zakon ne bude usvojen u nepromenjenoj formi u Skupštini”, kaže on.

Šef poslanika Srpske radikalne stranke Dragan Todorović navodi da je objašenjenje o bolesti poslanika smešno i da je sada jasno da je vladajuća večina u haosu.

“Suštinski, ono što smo mi tvrdili od početka, veliki problem koji je unutar vladajuće koalicije pre svega bio vezan za budžet, pa onda i za ove predloge zakona, pre svega za zakon o raspoređivanju sudova, je pokazao da mi suštinski imamo vrlo tešku situaciju kada je u pitanju naša vlada i ova koalicija“, ocenio je on.

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić izjavila je da ne zna da li vladajuća koalicija "ima ili nema većinu za izglasavanje seta pravosudnih zakona".

"Poslanici vojvođanskih Mađara najavljivali su danima da neće dati kvorum za teritorijalnu organizaciju sudova, pa ne znam šta je istina da li su se stvarno poslanici razboleli, što je navedeno kao razlog za odlaganje sednice, ili je razlog to što je ocenjeno da neće biti kvoruma", rekla je Grubješićeva.

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić smatra da su odnosi u vladajućoj koaliciji "poremećeni" i da su novi izbori najbolje rešenje.

Vučić je dodao da je "zemlja u haosu", kao i da će se u ponedeljak videti "šta će biti sa budžetom" za 2009.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je odlaganje glasanja znak da očigledno ne postoji većina za izglasavanje zakona o sedištima i područjima sudova i tužilaštava.

"Vladajuća većina ne postoji u trenutku kada se na dnevnom redu nalazi i 13 važnih zakona, a očekuje se rasprava o budžetu koji je trebalo da bude razmatran još pre nekoliko nedelja", istakao je Jovanović.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić ocenio je takođe da vladajuća koalicija ne može da okupi većinu za glasanje i da je to razlog za odlaganje sednice.

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski ocenila je da je otkazivanje sednice Skupštine Srbije znak da je "Vlada Srbije pala".

Dubravka Filipovski rekla je agenciji Beta da je "nenarodna vlada" sinoć pala prilikom utvrđivanja kvoruma za glasanje o inicijativi za izglasavanje nepoverenja Vladi jer je imala 123 poslanika.

"Opozicija je i sinoć tražila da se glasa o pasošima i setu pravosudnih zakona, ali je to odbijeno", kazala je ona.

Prema najavama predsednice Skupštine, poslanici bi, ako ozdrave, mogli da se okupe u ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: