U Peruu otkriven drevni grad Vari

Arheolozi na iskopinama Sero Patapo, na severu Perua, otkrili su ruševine čitavog jednog grada iz vremena civilizacije Vari, koja je tamo živela pre Inka.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.12.2008.

02:00

Default images

Istraživači veruju da bi ovo otkriće moglo da predstavlja "kariku koja je nedostajala" između dve drevne civilizacije - Vari i Moše. Narod Vari dostigao je vrhunac svoje civilizacije između 600. i 1100. godine n.e, posle nestanka kulture Moše, koja je svoj procvat doživela između 100. i 600. godine n.e.

Među predmetima pronađenim u iskopinama koje se pružaju dužinom od pet kilometara nalaze se: keramika, delovi odeće i dobro očuvani skeleti mladih žena.

Prema oceni Sesara Sorijana, vođe arheološkog tima, ovo otkriće pruža prve dokaze o postojanju kulture Vari, koja se širila sa juga na sever Perua.

Narod Vari je svoj glavni grad sagradio nedaleko od današnjeg Ajakuča, u Andima, a bio je poznat i po razgranatoj mreži puteva koju je stvorio.

Peru je veoma bogat arheološkim blagom. Raspolaže hiljadama iskopina starih više hiljada godina, koje obuhvataju na desetine kultura, uključujući carstvo Inka, koje je bilo na vlasti kada su se španski istraživači iskrcali na kontinent, početkom 16. veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: