Osuda za genocid u Ruandi

Međunarodni sud za ratne zločine u Ruandi osudio je pukovnika Teonesta Bagosora na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida nad manjinom Tutsi u Ruandi 1994.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.12.2008.

12:02

Default images

Sud za Ruandu, sa sedištem u tanzanijskom gradu Aruši, Bagosoru je optužio da je komandovao vojnim trupama i milicijom naroda Hutu, koji su 1994. godine za nekoliko meseci pobili oko 800.000 pripadnika naroda Tutsi, ali i umerenog naroda Hutu.

U optužnici se navodi da je pre ubistva Bagosora otišao sa mirovnih pregovora vođenih u Tanzaniji, rekavši da se vraća u Ruandu da "pripremi apokalipsu".

"Pukovnik Bagosora je kriv za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti," saopštio je sud, prenosi Rojters.

Tužilaštvo je ukazalo da je Bagosora, koji je bio šef kabineta ministra odbrane, imao kontrolu nad vojnim i političkim poslovima u Ruandi kada je oboren avion u kome je bio predsednik Žuvenal Habjarimana.

Tribunal za Ruandu takođe je odlučio da je zet bivšeg predsednika Habjarimane, Protais Zigiranjirazoa, poznat kao "gospodin Z", pomogao i ohrabrivao masakr nad oko 1.500 pripadnika Tutsa 1994.godine na brdu Kešo na severu zemlje.

Tužilac je za njega zatražio doživotnu kaznu zatvora, a optužnica 70-godišnjeg Zigiranjirazoa tereti i za slučaju ubistva 20 pripadnika Tutsija u blizini njegove kuće u Kigali.

Sud u Ruandi do kraja godine treba da završi rad, a sve žalbene postupke do 2010. godine.

Generalna skupština UN trenutna razmatra produženje mandata tog suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: