Dada Vujasinović verovatno ubijena

Veštak za balistiku Vlada Kostić utvrdio je da je novinarka Radislava Dada Vujasinović najverovatnije ubijena pre 14 godina, isključivši mogućnost da se ubila.

Izvor: B92

Utorak, 16.12.2008.

12:05

Default images

U Kostićevom nalazu i mišljenju, koje je obavio po nalogu istražnog sudije Okružnog suda u Beogradu Nebojše Živkovića, navedeno je da, "sa aspekta balistike i mehanike balističkog sistema predmetnog oružja, svi najbitniji elementi veštačenja ukazuju da se u ovom slučaju najverovatnije radi o ubistvu".

U nalazu i mišljenju se precizira da je novinarka "najverovatnije ubijena, naročito kada se ima u vidu da su u telu pokojne pronađena dva filcana čepa, što ukazuje da su u nju ispaljena dva sačmena snopa koji su formirali veoma tešku ranu, kojom je leva ruka trenutno bila izbačena iz funkcije i usled čega je Vujasinovićeva bila onesposobljena za dalje rukovanje predmetnim oružjem".

Roditelji i advokat: Zašto ćuti tužilaštvo

Branislav Tapušković, pravni zastupnik porodice ubijene novinarke Radislave Dade Vujasinović, predstavio je izveštaj o balističkom veštačenju kojim je praktično odbačena mogućnost samoubistva.

Tapuškoviću nije jasno zašto i pored ovog nalaza tužilaštvo ne želi, ni posle 14 godina da stavi tačku bar na dilemu da li se u slučaju Dade Vujasinović radi o ubistvu ili samoubistvu.

U nalazu stručnjaka za balistiku koji je u sudu već šest meseci stoji da je Dada Vujasinović najverovatnije ubijena.

U telu pokojnice, pronađena su dva filcana čepa, što ukazuje da su u nju ispaljena dva sačmena snopa, što ona sama nije mogla da učini.

U mišljenju na kraju nalaza piše da je sa aspekta balistike i mehanike balističkog sistema predmetnog oružja, smrt Radislave Vujasinović najverovatnije izazvana delovanjem drugog lica.

Ovaj nalaz, kao i ceo predmet, nalazi se u sudu pred vanpretresnim većem, jer se istražni sudija nije saglasio sa novim zahtevom tužilaštva za spovođenje još istražnih radnji.

Ni zastupniku porodice Branislavu Tapuškoviću nije jasno zašto tužilaštvo posle ovog nalaza bar ne zatvari pitanje ubistvo ili samoubistvo.

U slučaju Dade Vujasinović nestali su materijalni dokazi.

Filcani čepovi od čaura i odeća pokojne novinarke predati su gradskom SUP-u ali im se gubi svaki trag.

Na mestu njene smrti, pronađene su dve krvne grupe - nulta Dade Vujasinović i A grupa drugog lica. i pored toga, 1994. godine slučaj Dade Vujasinović proglašen je samoubistvom.

Radislav Vujasinović, otac Dade Vujasinović, rekao je da je sreća što je porodica sačuvala neke dokaze.

"Mi znamo istinu, ali postoje oni koji bi trebalo da je kažu javnosti, a ja nisam taj. Oni su plaćeni da to kažu", navodi on.

Otac pita i zašto policija nije istražila alibije koji su dati u noći kada se sve desilo.

Predsednica nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće ocenila je da su ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića metafora stradanja novinara u "zločinačkom režimu Slobodana Miloševića i crveno-crne koalicije".

Tužilaštvo nije bilo raspoloženo da komentariše navode advokata i porodice, a podsetimo juče je saopšilo da im je cilj da se u slučaju smrti novinarke Dade Vujasinović dođe do pune istine i da su sve radnje koje preduzima usmerene ka tom cilju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: