Srbi se vraćaju u Berkovo

Berkovo -- Na Kosovo se ove godine vratilo oko 400 osoba. Najnoviji projekat povratka Srba izveden je u selu Berkovo kod Kline, opštine u kojoj je najviše povratnika.

Izvor: B92
Podeli

U Berkovu je povratnicima izgrađeno ili popravljeno 14 kuća. To je druga faza povratka Srba. U prvoj izvedenoj prošle godine, izgrađeno je 19 stambenih objekata. Sada u Berkovu ima oko 40 Srba, iz 33 porodice. Povratnik Mile Vučković dobio je traktor i poljoprivrednu mehanizaciju. Zemljoradnja mu je jedina perspektiva.

U Berkovu je do 1999. godine živelo 60 srpskih porodica.

Ambasador Velike Britanije Endi Sparks izrazio je nadu da ce se u ovo selo vratiti i preostali Srbi.

“Vi ste poljoprivrednici i mi ne želimo da se samo vratite već i da nas imate u vidu, da nam se obratite, kako bi vam pomogli. Kako bi Srbi, Albanci i Romi baveći se poljoprivredom omogućili prosparitet I bolji život svih zajednica na Kosovu“, poručio je Sparks.

Sokolj Bašota predsednik opštine u Klini kaže da se poteskoće neće završiti samo fizičkim povratkom.

“Siguran sam da ćemo se u budućnosti susretati sa izazovima. S obzirom da su naši budžeti skromni, ali mi ćemo se založiti da im olakšamo povratak”, rekao je on.

Druga faza povratka Srba u Berkovo okončana je ceremonijom i formalnim uručivanjem ključeva obnovljenih kuća.

U projekat gradnje ili obnove 33 kuće, uloženo je oko 800 hiljada evra. Ta sredstva su izdvojile vlade Kosova i Velike Britanije. Program je izveo UNDP.

Info

Lažne dojave o bombama

Beograd, Podgorica -- Zbog dve lažne dojave o podmetnutim bombama, večeras na liniji Beograd - Podgorica i Podgorica - Beograd nisu poletela tri aviona Jata i Montenegroerlajnsa.

Hronika sreda 31.12. 20:53 Komentara: 0

Cerić zahvalio Crnoj Gori

Podgorica -- Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić pozdravio je odluku crnogorskih vlasti da ipslate obeštećenje porodicama Bošnjaka deportovanih i ubijenih 1992.

Region sreda 31.12. 18:27 Komentara: 0
strana 1 od 928 idi na stranu