Gubitak na razlikama u kursu

Beograd -- Prema računici Ekonomist magazina, pad dinara je, samo u poslednje dve nedelje, nekome doneo profit od dve milijarde dinara.

Izvor: B92
Podeli

Dinar je danas ponovo oslabio nakon trodnevnog jačanja, ali u Narodnoj banci Srbije uveravaju građane da će kurs biti stabilan. Oni kažu da bi u narednom periodu dinar mogao da ojača.

Prema računici Ekonomist magazina, pad domaće valute je, samo u poslednje dve nedelje, nekome doneo profit od dve milijarde dinara.

U Narodnoj banci Srbije kažu da su tvrdnje da bi do kraja godine dinar mogao dodatno da ojača - osnovane.

Mere centralne banke, koje će sve banke u Srbiji primenjivati od 18. decembra, dovešće do povećanja ponude deviza sa jedne i smanjenja dinara na tržištu, sa druge strane.

Očekuje se povećana ponuda deviza i jer će brojni građani Srbije koji rade u inostranstvu za praznike doći kući.

Prema rečima Branislava Zoroje iz Narodne banke Srbije, činjenica je da priliv kapitala po tom osnovu izuzetno visok, i ove godine je već u oktobru iznosio tri milijarde dolara.

“Očekujemo dodatni priliv za poslednja dva meseca još oko 800 miliona dolara, pri čemu napominjem da bi u decembru, zahvaljujući sezonskoj komponenti, trebalo da dođe do priliva kapitala od naših ljudi iz inostranstva, ali i do povraćaja dela devizne štednje koji je povučen u prethodna dva meseca, a sada će ih ljudi, zbog povećane potrošnje pred Novogodišnje praznike konvertovati u dinare preko menjača”, očekuje Zoroja.

Domaća valuta je tokom ove godine najjača bila početkom avgusta kada je za jedan evro bilo potrebno oko 75, 5 dinara, a najslabija početkom decembra kada je bilo potrebno oko 91, 5 dinar za evro.

Na toj kursnoj razlici od oko 16 dinara neko je značajno profitirao, kaže urednik svih izdanja Ekonomist Magazina Milan Ćulibrk.

“Računica koju smo pravili za novi broj Ekonomista pokazuje da su samo u poslednje tri nedelje oni koji su panično kupovali devize, dok je evro strahovito rastao, praktično izgubili preko dve milijarde dinara”, kaže Ćulibrk.

“Oni su kupovali devize po mnogo višem kursu nego što je on danas. Neko je, pri tome, zaradio tih dve milijarde dinara”, rekao je on.

Građani teško mogu profitirati i sami prognozirati kako će se dinar kretati.

Tako je danas, posle trodnevnog jačanja, domaća valuta ponovo oslabila za 1,27 dinar, pa je zvanični srednji kurs 85,28 dinara za evro.

strana 1 od 928 idi na stranu